Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Informational 25 Filem Hacker Terbaik Yang Wajib Anda Tonton Berserta Sinopsis

Show informational about something

ShiBakuTensEi

Warrant Officer II
DragonForce Malaysia
Joined
Jan 16, 2022
Messages
261
Reaction score
1,161
DragonCoin
385,270
Angry Lion
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Bagus.. Ini juga salah satu cara nak menaikkan minat diri dgn Hacking.. Dan lagi bgus, selepas anda tonton movie ini.. Anda tonton reaction dri YouTube (Whitehat staff ) untuk membezakan realistik working dijalankan
@PokokKurma : Betul antara platform yang dapat memupuk minat Dari kecil Tapi tu lah banyak scene yang direka Dari yg Betul 🤣 Wah boleh tgok ni youtube yg telah disuggest tentang realistic working dijalankan 💪
Who am I and Mr robot best
Cuma Mr robot jalan cerita dia slow tapi nice
@Akaaza : yes , who am I memang terbaik , Mr.robot pun best biasanya cerita bersiri perlukan masa Untuk build up character
Operation Takedown / Takedown (2000) [Rated-R]
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0159784/

original.jpg


Adaptasi daripada kisah Kevin Mitnick. Mengisahkan seorang penggodam VS seorang pakar sekuriti yang juga bekas penggodam. Banyak memaparkan scene social engineering, dig thru manual/documentation, coding sikit2. Menarik cerita ni, tapi tak berapa famous.
@hotfloppy : Menarik nih, suggestions yg baik , based on true story pulak tu (most wanted hacker in us criminal history) macam gempak je , kena tengok ni 👍 saya akan tambah Di thread ni , tq
Jom tonton
@Arcabeta : Selamat menonton !!!
Boleh cuba tonton filem ni, genre: komedi
View attachment 18725
@Cisco : Wah , filem Malaysia pun ada 🤣 tak silap saya filem ni telah diketegorikan Poster+ Filem sampah di Malaysia ni, Mengisahkan pasal budak2 mlm yg nk survive Dalam bidang itu, 🤣 nak tgok ceramah kripto boleh layan cerita ni
Maaf.. saya layan cita p.ramlee je (nujum pak belalang)

Tentang filem2 hacker pernah dipost sebelum ni:- https://dragonforce.io/threads/filem2-hacker-terbaik.5633/#post-66021
@Jaring P.Ramlee memang legend 👍 Alamak saya tak perasaan , sebelum start thread saya Dah search Dulu Tapi takde keluar Pon post tu , Apa perlu saya buat Adakah saya kena Padam Thread ini uncle 🤔
ayat kamu membuatkan saya selesa utk di baca hingga habis walaupun saya ni malas membaca. saya bagi 4.5 stars. haa tepuk
TERIMA KASIH , haha ayat google + ayat fikir sendiri je 🤣 HARAP ENJOYS 👍
 
Last edited:

Isam244

Student Recruit
DragonForce Malaysia
Joined
Jan 19, 2022
Messages
3
Reaction score
6
DragonCoin
2,990

(13) Filem Hacker Terbaik Yang Wajib Anda Tonton Diwaktu Lapang Berserta Sinopsis Ringkass​

View attachment 18700
Thread ini dikongsikan diforum DFM sekadar hiburan semata mata. Sejak kebelakangan ini, banyak filem tentang penggodam telah dibuat pada skrin kecil dan skrin besar. Mungkin kerana penggodaman yang tidak beretika ini adalah jenayah yang sangat biasa pada masa kini. Ada Yang terinpirasi Dari kisah benar Dan jugak rekaan semata mata Daripada banyak filem tentang penggodam di luar sana, Saya telah memilih beberapa yang terbaik. Ada yang memberikan gambaran yang tepat tentang cara penggodam berfungsi , Terdapat juga gambaran penggodam sebagai Robin Hood hari ini. Ingin tahu Suggestions filem penggodam terbaik yang telah dipilih.

Jom kita tengok sama-sama dibawah.

View attachment 18722

DISCLAIMERS / AMARAN KERAS !!!!
(18+) - Penonton Di Atas 18Tahun Sahaja
(PG13) - Parent Guide Di Atas 13Tahun

JIKA ANDA DIBAWAH 18TAHUN TAK DAPAT FOLLOW THE RULE DIATAS SILA LEAVE DAN TINGGALKAN THREAD INI SEKARANG JUGA !!!!!!!!!!

1. WarGames (1983). (PG13)​

View attachment 18703
Pengesyoran filem penggodam pertama yang telah dipilih datangnya dari Tahun (1983). WarGames menceritakan kisah seorang pelajar sekolah menengah dan penggodam yang secara tidak sengaja memecah masuk ke dalam superkomputer pengkalan data ketenteraan. Tindakannya mencetuskan rangkaian peristiwa yang mendorong dunia ke ambang Perang Dunia III.

2. Hackers (1995). (PG13)​

View attachment 18704Filem ini Mengisahkan tentang seorang penggodam bernama Zero Cool yang mencipta virus komputer berbahaya ketika dia berumur 11 tahun. Virus itu telah menyebabkan bencana terbesar dalam pasaran saham. Akibatnya, dia dilarang menyentuh komputer sehingga umurnya 18 tahun. Satu kejadian menarik berlaku apabila larangan itu akhirnya ditarik balik.

3. Swordfish (2001). (18+)​

View attachment 18705
Kumpulan anti-pengganas yang diketuai oleh seorang lelaki bernama Gabriel Shear (John Travolta) memerlukan wang untuk membiayai pergerakan mereka. Untuk mendapatkan wang yang dia perlukan, Gabriel mengupah seorang penggodam legenda bernama Stanley Jobson (Hugh Jackman/ Wolverine)

4. Eagle Eye (2008). (PG13)​

View attachment 18706
Cadangan untuk filem penggodam seterusnya diberikan kepada Eagle Eye. Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki muda dan seorang ibu yang terpaksa melakukan misi berbahaya oleh seorang wanita yang memanggil mereka. Dibintangi oleh Shia LaBeouf dan Michelle Monaghan, Eagle Eye ialah filem tentang jenayah siber yang anda tidak patut ketinggalan.

5. The Girl with the Dragon Tattoo (2009). (18+)​

View attachment 18707
Henrik Vanger (Christopher Plummer aka Pelakon Utama James Bond ) ialah taikun berpengaruh di Sweden. Empat puluh tahun lalu, dia kehilangan anak angkat kesayangannya, Harriet Vanger (Moa Garpendal). Harriet hilang secara misteri. Dia disangka telah dibunuh, tetapi mayatnya tidak pernah ditemui. Henrik ingin mendedahkan kebenaran kes ini supaya dia dapat bertenang. Dia kemudiannya mengupah seorang wartawan yang diketahui boleh dipercayai dalam menyiasat sebarang kes.Wartawan itu ialah Mikael Blomkvist (Daniel Craig), ketua pengarang majalah Millennium.

6. Blackhat (2015). (18+)​

View attachment 18708
Cadangan filem penggodam seterusnya datang dari 2015. Blackhat menceritakan kisah penggodam yang disabitkan kesalahan yang diminta membantu siasatan jenayah siber untuk kebebasannya. Dilakonkan oleh Chris Hemsworth (Thor), Wei Tang, Leehom Wang dan Viola Davis, filem penggodam ini akan berasa dekat dengan anda. kenapa? Kerana beberapa adegan dirakam di Jakarta, Indonesia.

7. Snowden (2016). (18+)​

View attachment 18710
Dibintangi oleh Joseph Gordon-Levitt, filem penggodam ini mengisahkan Edward Snowden, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Negara (NSA) yang membocorkan maklumat rahsia negara tentang pengawasan negara secara haram. Dia juga menjadi pelarian, tetapi menjadi hero kepada ramai orang.

8. Die Hard 4.0 (2007). (PG13)​

View attachment 18711
Filem keempat dalam francais Die Hard, John McClane bertemu penjenayah siber yang menyerang Washington DC. Bersama Matthew Farrell, lakonan Justin Long, John McClane berganding bahu menentang pengganas sambil cuba menyelamatkan anak perempuan McClane, Lucy McClane, lakonan Mary Elizabeth Winstead.

9. Enemy of the State (1998) (18+)​

View attachment 18712
Robert Clayton Dean, seorang peguam, bermati-matian menyelamatkan diri selepas dia mendapat rakaman video pembunuhan yang melibatkan seorang senator. Menggunakan pengaruh dan kuasanya, senator itu memburu peguam itu menggunakan teknologi pengesanan termaju dan penggodaman. Enemy of the State ialah salah satu filem penggodam yang mempunyai plot yang menarik perhatian anda sepanjang filem itu. Dibintangi oleh Will Smith, Gene Hackman dan Jon Voight, Enemy of the State ialah filem penggodam terbaik yang anda tidak boleh ketinggalan.

10. Who Am I (2014). (PG13)​

View attachment 18713
Filem penggodam Dari Negara Jerman ini diinspirasikan Dari kisah benar pengodam antarabangsa (Anonymous) mengisahkan sekumpulan penggodam yang menceroboh pelbagai komputer dan kemudahan peringkat tinggi demi populariti. Jika anda suka filem penggodam yang penuh dengan plot twist, anda mesti menonton Who Am I. Saya bagi Rating (10/10) Untuk filem ni Plot twistnya tak masuk diakal

11. Mr. Robot. (18+)​

View attachment 18714
Nah, yang ini adalah bonus untuk peminat filem penggodam. Mr . Robot mungkin bukan filem cereka, tetapi siri ini mempunyai plot dan cerita yang sangat menarik. Encik. Robot menceritakan kisah Elliot, seorang jurutera keselamatan siber dan penggodam yang cuba menjatuhkan perbadanan rasuah yang dia bekerja.

12. Sneakers (1992). (PG13)

View attachment 18715
Jangan tertipu dengan tajuk itu dulu. Filem ini bukan tentang kasut, tetapi ini adalah filem tentang penggodaman. Martin Bishop (Robert Redford) dan kumpulan pakar keselamatan sibernya telah diperas ugut oleh NSA untuk mendapatkan semula kotak hitam rahsia. Sebelum mereka sedar, mereka mendapati diri mereka terperangkap dalam dunia yang penuh dengan tipu muslihat, ejen berganda dan kes pembunuhan. Apa yang membuatkan filem ini menarik ialah pelakon watak yang luar biasa, seperti Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix (ya, ini Abang Joaquin Phoenix). , dan lain-lain. Dengan mengambil genre komedi, jalan cerita filem ini dilaksanakan dengan baik dari awal hingga akhir.

13. Ghost In The Shell (1995). (PG13)

View attachment 18717
Akhir Sekali , Ini adalah filem asal Ghost In The Shell yang diterbitkan di Jepun pada tahun 1995. Cerita ini adalah berdasarkan manga Masamune Shirow dengan nama yang sama.Seorang cyborg bernama Mejar Motoko Kusanagi telah digodam oleh seorang penjenayah. Penggodam itu juga menjadikan Kusanagi pemburu cyborg dan mencipta konspirasi yang akan mengubah Kusanagi selama-lamanya. Ini adalah siri cadangan untuk filem bertemakan Animasi penggodam terbaik yang boleh anda nikmati diwaktu Lapang.

Operation Takedown / Takedown (2000) (BONUS) (18+) ([email protected])

View attachment 18760

Adaptasi daripada kisah Kevin Mitnick. Mengisahkan seorang penggodam VS seorang pakar sekuriti yang juga bekas penggodam. Banyak memaparkan scene social engineering, dig thru manual
/documentation, coding sikit2. Menarik cerita ni, tapi tak berapa famous. based on true events, berdasarakan kejadian yang sebenar .
.
.
View attachment 18719
Adakah korang sendiri mempunyai cadangan filem penggodam kegemaran? Cuba kongsi di ruangan komen ya! Jika ada yang dah menonton Filem diatas berikan Rating ANDA 💪 Penat Wei Taip (1Hour)🤣 Harap Korang Support Dan Hargailah
.
(Hope korang Enjoy This Thread)

SELAMAT MENONTON !!!!!
Terbaik👍👍
 

PekaWhiteHat

Corporal
DragonForce Malaysia
Joined
Sep 20, 2021
Messages
17
Reaction score
239
DragonCoin
203,044
sumpah jdi takut & semangat lgi nak mendalami dalam dunia it, lepas tngok cite darkweb ,rasa macam x selamat , eventhough it is just a movie, but we can see the bad side of this IT world, mungkin bende ni takkan berlaku & akan mungkin berlaku ,thats why need to be prepare , nak perang ngan org pakai pistol real, takkan kita nak lawan dengan pistol air kan?
 

ShiBakuTensEi

Warrant Officer II
DragonForce Malaysia
Joined
Jan 16, 2022
Messages
261
Reaction score
1,161
DragonCoin
385,270
Angry Lion
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
sumpah jdi takut & semangat lgi nak mendalami dalam dunia it, lepas tngok cite darkweb ,rasa macam x selamat , eventhough it is just a movie, but we can see the bad side of this IT world, mungkin bende ni takkan berlaku & akan mungkin berlaku ,thats why need to be prepare , nak perang ngan org pakai pistol real, takkan kita nak lawan dengan pistol air kan?
Betul tu 💯 , Yes, movie yang ada bad side of IT world , Lepas Tengok movie tu buatkan kita lebih berhati2 Dan perlukan basic knowledge dalam it sekurang kurangnya kita lebih Alert dan dapatlah mencegah perkara Macam tu berlaku , Tq to DFM forum yang selalu Memberi kita informasi yang bermanfaat Dan lebih peka dalam Bad Side Of IT world 🌍
 

PanjiHitam_313

Private
DFM Member
Joined
Dec 5, 2021
Messages
20
Reaction score
55
DragonCoin
4,463

Fabricated City (2017)​

- In real life, Kwon Yoo is unemployed, but in the virtual game world he is the best leader. Kwon Yoo is then framed for a murder. With the help of hacker Yeo-Wool, he tries to uncover the truth behind the...

Operation Java (2021)​

- B. Tech graduates Antony and Vinay Dasan are talented, but unemployed. That changes, however, when they approach the cyber cell with a new perspective to a film piracy case.

Twenty Hacker (2021)​

- A movie about a white hacker club 'Better World' and a genius hacker 'HEX' having an inevitable showdown with the black hackers as the Songdo International Exchange was hacked in the fourth industrial revolution.
 
Last edited:

ShiBakuTensEi

Warrant Officer II
DragonForce Malaysia
Joined
Jan 16, 2022
Messages
261
Reaction score
1,161
DragonCoin
385,270
Angry Lion
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi

Fabricated City (2017)​

- In real life, Kwon Yoo is unemployed, but in the virtual game world he is the best leader. Kwon Yoo is then framed for a murder. With the help of hacker Yeo-Wool, he tries to uncover the truth behind the...

Operation Java (2021)​

- B. Tech graduates Antony and Vinay Dasan are talented, but unemployed. That changes, however, when they approach the cyber cell with a new perspective to a film piracy case.

Twenty Hacker (2021)​

- A movie about a white hacker club 'Better World' and a genius hacker 'HEX' having an inevitable showdown with the black hackers as the Songdo International Exchange was hacked in the fourth industrial revolution.
Nice suggestions nih , Terima kasih , saya akan masukkan dekat Thread 👍
 

6iTxhS3nSe

Private
DFM Member
Joined
Feb 9, 2022
Messages
26
Reaction score
76
DragonCoin
2,755
Who am I , Hackers (2016) , Jason Bourne dengan (The Great Hack) Best, Salah Satu documentary yang menengahkan kepada Umum realistic political dalam Dunia It dan Salah guna kuasa dalam menentukan kepentingan Politik sampaikan Malaysia, CA ,Donald Trum Dan Founder kepada (Facebook) Mark Zuckerberg Pon terlibat dalam penyalahgunaan Data2 peribadi Manusia , Dah Tak Selamat dah sekarang Data2 peribadi kita ni , Asalkan ada duit semua jalan zaman now nih rasuah berleluasa for org yang banyak Kuasa sekarang. 🤨
 
Last edited:

Soul_eater

Corporal
DragonForce Malaysia
Joined
Jan 16, 2022
Messages
68
Reaction score
240
DragonCoin
1,002,540
Fire Red Dragon

(25) Filem Hacker Terbaik Yang Wajib Anda Tonton Diwaktu Lapang Berserta Sinopsis Ringkass​

View attachment 18700
Thread ini dikongsikan diforum DFM sekadar hiburan semata mata. Sejak kebelakangan ini, banyak filem tentang penggodam telah dibuat pada skrin kecil dan skrin besar. Mungkin kerana penggodaman yang tidak beretika ini adalah jenayah yang sangat biasa pada masa kini. Ada Yang terinpirasi Dari kisah benar Dan jugak rekaan semata mata Daripada banyak filem tentang penggodam di luar sana, Saya telah memilih beberapa yang terbaik. Ada yang memberikan gambaran yang tepat tentang cara penggodam berfungsi , Terdapat juga gambaran penggodam sebagai Robin Hood hari ini. Ingin tahu Suggestions filem penggodam terbaik yang telah dipilih.

Jom kita tengok sama-sama dibawah.

View attachment 18722

DISCLAIMERS / AMARAN KERAS !!!!
(18+) - Penonton Di Atas 18Tahun Sahaja
(PG13) - Parent Guide Di Atas 13Tahun

JIKA ANDA DIBAWAH 18TAHUN TAK DAPAT FOLLOW THE RULE DIATAS SILA LEAVE DAN TINGGALKAN THREAD INI SEKARANG JUGA !!!!!!!!!!

1. WarGames (1983). (PG13)​

View attachment 18703
Pengesyoran filem penggodam pertama yang telah dipilih datangnya dari Tahun (1983). WarGames menceritakan kisah seorang pelajar sekolah menengah dan penggodam yang secara tidak sengaja memecah masuk ke dalam superkomputer pengkalan data ketenteraan. Tindakannya mencetuskan rangkaian peristiwa yang mendorong dunia ke ambang Perang Dunia III.

2. Hackers (1995). (PG13)​

View attachment 18704Filem ini Mengisahkan tentang seorang penggodam bernama Zero Cool yang mencipta virus komputer berbahaya ketika dia berumur 11 tahun. Virus itu telah menyebabkan bencana terbesar dalam pasaran saham. Akibatnya, dia dilarang menyentuh komputer sehingga umurnya 18 tahun. Satu kejadian menarik berlaku apabila larangan itu akhirnya ditarik balik.

3. Swordfish (2001). (18+)​

View attachment 18705
Kumpulan anti-pengganas yang diketuai oleh seorang lelaki bernama Gabriel Shear (John Travolta) memerlukan wang untuk membiayai pergerakan mereka. Untuk mendapatkan wang yang dia perlukan, Gabriel mengupah seorang penggodam legenda bernama Stanley Jobson (Hugh Jackman/ Wolverine)

4. Eagle Eye (2008). (PG13)​

View attachment 18706
Cadangan untuk filem penggodam seterusnya diberikan kepada Eagle Eye. Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki muda dan seorang ibu yang terpaksa melakukan misi berbahaya oleh seorang wanita yang memanggil mereka. Dibintangi oleh Shia LaBeouf dan Michelle Monaghan, Eagle Eye ialah filem tentang jenayah siber yang anda tidak patut ketinggalan.

5. The Girl with the Dragon Tattoo (2009). (18+)​

View attachment 18707
Henrik Vanger (Christopher Plummer aka Pelakon Utama James Bond ) ialah taikun berpengaruh di Sweden. Empat puluh tahun lalu, dia kehilangan anak angkat kesayangannya, Harriet Vanger (Moa Garpendal). Harriet hilang secara misteri. Dia disangka telah dibunuh, tetapi mayatnya tidak pernah ditemui. Henrik ingin mendedahkan kebenaran kes ini supaya dia dapat bertenang. Dia kemudiannya mengupah seorang wartawan yang diketahui boleh dipercayai dalam menyiasat sebarang kes.Wartawan itu ialah Mikael Blomkvist (Daniel Craig), ketua pengarang majalah Millennium.

6. Blackhat (2015). (18+)​

View attachment 18708
Cadangan filem penggodam seterusnya datang dari 2015. Blackhat menceritakan kisah penggodam yang disabitkan kesalahan yang diminta membantu siasatan jenayah siber untuk kebebasannya. Dilakonkan oleh Chris Hemsworth (Thor), Wei Tang, Leehom Wang dan Viola Davis, filem penggodam ini akan berasa dekat dengan anda. kenapa? Kerana beberapa adegan dirakam di Jakarta, Indonesia.

7. Snowden (2016). (18+)​

View attachment 18710
Dibintangi oleh Joseph Gordon-Levitt, filem penggodam ini mengisahkan Edward Snowden, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Negara (NSA) yang membocorkan maklumat rahsia negara tentang pengawasan negara secara haram. Dia juga menjadi pelarian, tetapi menjadi hero kepada ramai orang.

8. Die Hard 4.0 (2007). (PG13)​

View attachment 18711
Filem keempat dalam francais Die Hard, John McClane bertemu penjenayah siber yang menyerang Washington DC. Bersama Matthew Farrell, lakonan Justin Long, John McClane berganding bahu menentang pengganas sambil cuba menyelamatkan anak perempuan McClane, Lucy McClane, lakonan Mary Elizabeth Winstead.

9. Enemy of the State (1998) (18+)​

View attachment 18712
Robert Clayton Dean, seorang peguam, bermati-matian menyelamatkan diri selepas dia mendapat rakaman video pembunuhan yang melibatkan seorang senator. Menggunakan pengaruh dan kuasanya, senator itu memburu peguam itu menggunakan teknologi pengesanan termaju dan penggodaman. Enemy of the State ialah salah satu filem penggodam yang mempunyai plot yang menarik perhatian anda sepanjang filem itu. Dibintangi oleh Will Smith, Gene Hackman dan Jon Voight, Enemy of the State ialah filem penggodam terbaik yang anda tidak boleh ketinggalan.

10. Who Am I (2014). (PG13)​

View attachment 18713
Filem penggodam Dari Negara Jerman ini diinspirasikan Dari kisah benar pengodam antarabangsa (Anonymous) mengisahkan sekumpulan penggodam yang menceroboh pelbagai komputer dan kemudahan peringkat tinggi demi populariti. Jika anda suka filem penggodam yang penuh dengan plot twist, anda mesti menonton Who Am I. Saya bagi Rating (10/10) Untuk filem ni Plot twistnya tak masuk diakal

11. Mr. Robot. (18+)​

View attachment 18714
Nah, yang ini adalah bonus untuk peminat filem penggodam. Mr . Robot mungkin bukan filem cereka, tetapi siri ini mempunyai plot dan cerita yang sangat menarik. Encik. Robot menceritakan kisah Elliot, seorang jurutera keselamatan siber dan penggodam yang cuba menjatuhkan perbadanan rasuah yang dia bekerja.

12. Sneakers (1992). (PG13)

View attachment 18715
Jangan tertipu dengan tajuk itu dulu. Filem ini bukan tentang kasut, tetapi ini adalah filem tentang penggodaman. Martin Bishop (Robert Redford) dan kumpulan pakar keselamatan sibernya telah diperas ugut oleh NSA untuk mendapatkan semula kotak hitam rahsia. Sebelum mereka sedar, mereka mendapati diri mereka terperangkap dalam dunia yang penuh dengan tipu muslihat, ejen berganda dan kes pembunuhan. Apa yang membuatkan filem ini menarik ialah pelakon watak yang luar biasa, seperti Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix (ya, ini Abang Joaquin Phoenix). , dan lain-lain. Dengan mengambil genre komedi, jalan cerita filem ini dilaksanakan dengan baik dari awal hingga akhir.

13. Ghost In The Shell (1995). (PG13)

View attachment 18717
Akhir Sekali , Ini adalah filem asal Ghost In The Shell yang diterbitkan di Jepun pada tahun 1995. Cerita ini adalah berdasarkan manga Masamune Shirow dengan nama yang sama.Seorang cyborg bernama Mejar Motoko Kusanagi telah digodam oleh seorang penjenayah. Penggodam itu juga menjadikan Kusanagi pemburu cyborg dan mencipta konspirasi yang akan mengubah Kusanagi selama-lamanya. Ini adalah siri cadangan untuk filem bertemakan Animasi penggodam terbaik yang boleh anda nikmati diwaktu Lapang.

14. Hackers (2016). (PG13)​

View attachment 18763
Alex terpaksa bekerja secara haram di internet untuk membantu membiayai ibu bapanya. Dalam membantu kerjanya, Alex dibantu oleh dua orang iaitu Sye dan Kira. Selepas beberapa lama, Kira yang meminati Alex adalah seorang pengintip yang bekerja untuk sebuah agensi persekutuan. Filem yang menggunakan social engineering yg hebat. Jadi, sejauh mana mereka boleh melakukan tindakan haram ini?

15. Operation Takedown (2000) (18+)​

View attachment 18760
Adaptasi daripada kisah Kevin Mitnick. Mengisahkan seorang penggodam VS seorang pakar sekuriti yang juga bekas penggodam. Banyak memaparkan scene social engineering, dig thru manual/ documentation, coding sikit2. Menarik cerita ni, tapi tak berapa famous. based on true events, berdasarakan kejadian yang sebenar .

16. THE CRASH (2017). (18+)​

View attachment 18766
Penjenayah Topi putih (Whitehat) didaftarkan oleh setiausaha perbendaharaan untuk mencegah serangan siber. Menceritakan tentang clifton (Frank Gillo) berkerjasama dengan pemerintah mencegah serangan siber dipasar saham amerika.Dimana serangan tersebut akan menyebabkan system ekonomi dunia Terjejas.

17. JASON BOURNE (2016). (PG13)​

View attachment 18768
Sudah 10 tahun sejak Jason Bourne (Matt Damon) meninggalkan agensi yang melatihnya menjadi senjata maut. Berharap untuk menariknya keluar dari bayang-bayang, pengarah CIA Robert Dewey menugaskan penggodam dan pakar anti-pemberontakan Heather Lee untuk mencarinya. Lee mengesyaki bahawa bekas operasi Nicky Parsons juga sedang mencarinya. Semasa dia mula menjejaki kedua-duanya, Bourne mendapati dirinya kembali beraksi melawan rangkaian jahat yang menggunakan keganasan dan teknologi untuk mengekalkan kuasa yang tidak terkawal.

18. The Girl In The SpiderWebs (2018). (PG13)​

View attachment 18772
Dipecat daripada Agensi Keselamatan Negara, Frans Balder merekrut penggodam Lisbeth Salander untuk mencuri FireWall, program komputer yang boleh mengakses kod untuk senjata nuklear di seluruh dunia. Muat turun tidak lama lagi menarik perhatian daripada ejen NSA yang mengesan aktiviti itu ke Stockholm. Masalah selanjutnya timbul apabila samseng Rusia mengambil komputer riba Lisbeth dan menculik ahli matematik yang boleh membuat FireWall berfungsi. Kini, Lisbeth dan sekutu yang tidak mungkin mesti berlumba dengan masa untuk menyelamatkan budak lelaki itu dan memulihkan kod untuk mengelakkan bencana.

19. The Hackers Wars (2014). (PG13)​

View attachment 18773
The Hacker Wars mengisahkan tentang tiga aktivis maklumat muda (HackTivis), atau penggodam(Blackhat) dan pertempuran mereka dengan Kerajaan AS. Penggodam ini sama ada pengganas atau pejuang kebebasan Politik dan bergantung pada perspektif seseorang tentang siapa yang harus mengawal institusi Teknologi maklumat (IT)

20. Unfriended : Dark Web (2018). (18+)​

View attachment 18777
Setelah menemukan laptop, seorang pemuda online menggunakanya untuk bermain game dengan lima teman baiknya. Dia menunjukkan kepada mereka folder misterius yang memutar video mengganggu orang-orang yang tampak dalam bahaya di darkweb. Mereka kemudian menerima pesan anonim yang memberi tahu mereka bahwa mereka semua akan mati jika mereka memutuskan sambungan atau menelepon polisi. Malam kesenangan yang direncanakan dengan cepat berubah menjadi mematikan karena setiap pengguna menjadi target dari sesuatu yang jahat, sementara yang lain harus menonton tanpa daya dalam ketakutan.Filem yang Agak Dark , Menggunakan beberapa Social Engineering,Virus,trojan,ransomware,Pishing dll Dalam Bad Side of IT world. Untuk yang berminat menonton bergenre (Thriller) wajib Tonton.

21. The Italian Job (2003). (PG13)​

View attachment 18809
Filem ini sendiri menceritakan aksi pencurian emas jutaan dolar di Venesia. Pencuriannya sendiri berhasil, namun kisah menariknya ada pada saat salah satu temannya yakni Steve yang mengkhianati mereka.Saat pencurian tersebut berhasil, Steve mencegat mereka di sebuah jembatan yang akhirnya membuat kapten dari tim tersebut yaitu John Bridger terbunuh.Tak terima dengan hal tersebut, Charlie akhirnya merencanakan pencurian ulang di rumah Steve. Dari sinilah ia mengumpulkan kembali teman-temannya dan bersatu untuk menghancurkan kekayaan Steve.Bagaimana kisah selanjutnya? Sila tonton filem ini di Netflix!

22. Fabricated City (2017). (PG13)​

View attachment 18810
Gamer bernama Kwon yoo (Ji Chang Wook) ialah bekas juara taekwondo kebangsaan dan kini menganggur, tetapi di alam siber dia adalah ketua. Kwon Yoo diketahui mempunyai reputasi tinggi dalam perjudian dunia. yoo kemudiannya dijebak dalam kes itu kes rogol dan pembunuhan seorang pelajar sekolah menengah. Insiden itu berlaku ketika dia bermain permainan di sebuah kafe internet. Dia kemudiannya dinamakan sebagai suspek dalang pembunuhan itu dan telah ditahan.Kemudian Kwon yoo mendapat tahu bahawa sebuah syarikat dan organisasi besar menjebaknya dalam pembunuhan itu.Di tengah-tengah kemarahan dan rasa ingin tahu untuk membuktikan bahawa dia tidak bersalah, rakan pemain permainan bernama Demolition (Ahn Jae-hong) dan seorang penggodam wanita bernama Yeo-wool (Shim Eun-kyung) cuba membantunya. Dengan bantuannya dua kawan permainan, mereka cuba membongkar kebenaran tentang kes pembunuhan ini.

23. Operation Java (2021). (PG13)​

View attachment 18812
Operation Java mengisahkan beberapa penyiasatan berkaitan jenayah yang melibatkan teknologi. Kisah fiksyen ini membawa kita kepada kes-kes yang disiasat dari sudut pandangan Antony dan Dasan. Dua orang belia yang menganggur, berkelulusan diploma kejuruteraan komputer dari sebuah kampus di Kerala. Mereka bergelut untuk mencari rezeki melalui kerja-kerja sampingan. Antony dan Dasan bermimpi untuk menjadi kaya suatu hari nanti, tetapi mereka tidak berjaya. Sehingga suatu hari mereka ditawarkan 'internship' di jabatan Cyber Cell Polis Kerala kerana berjaya membantu polis membongkar jenayah cetak rompak filem melalui laman web TamilRocker. realiti" yang mereka hadapi. Pengarah memberi tumpuan kepada dua isu; jenayah siber dan pengangguran. Kedua-duanya dihidangkan secara seimbang.

24. Twenty Hackers (2021). (PG13)​

View attachment 18813
Sinopsis untuk filem Korea Twenty Hacker mengisahkan tentang kelab penggodam WhiteHat bernama 'Better World' dan penggodam genius bernama 'HEX' yang berlawan dengan penggodam BlackHat apabila Bursa Antarabangsa Songdo digodam semasa revolusi perindustrian keempat. Jae Min, seorang lelaki kacak dengan IQ 160 cuba untuk menyelesaikan masalah. Dia tergolong dalam kelab penggodam putih Better World di bawah nama samaran HEX. Di tengah-tengah konflik yang penuh ghairah, Jaemin bertemu Joohee, seorang gadis yang mengimpikan percintaan seperti dunia kartun. Adakah Jaemin akan berjaya memenangi pertempuran antara penggodam dan hidup bahagia bersama Joo Hee?

25. The Great Hack (2019). (PG13)​

View attachment 18814
Jika Anda suka filem bergenre docu-series atau Filem documentary The Great Hack Adalah jawapannya berdasarakan kejadian sebenar .The Great Hack berpusat pada kronologi dan penyiasatan kes dakwaan Salah guna data pengguna media sosial. Cambridge Analytica, sebuah syarikat pemprosesan data besar Britain, didakwa telah mengambil dan menggunakan data pengguna internet tanpa kebenaran. CA dianggarkan mempunyai 5,000 titik sumber data pada setiap orang yang boleh mereka gunakan untuk mengumpul data peribadi dan tingkah laku pada pengguna Internet. Data tersebut kemudiannya diproses menjadi profil psikologi kolektif dan digunakan sebagai bahan untuk mencapai matlamat yang menguntungkan pihak tertentu, dalam kes ini pelanggan yang menggunakan perkhidmatan CA untuk menyokong kepentingan mereka.Salah satu operasi yang sering dilakukan CA adalah menggunakan profil psikologi mereka untuk memanipulasi hasil proses politik di sesebuah wilayah. Mengerikan, CA dikatakan terlibat dalam mengawal selia keputusan pilihan raya di pelbagai bahagian dunia, termasuk India, Ghana, Nigeria, Malaysia, dan juga Indonesia. Salah satu kes yang diketengahkan dalam filem ini ialah dakwaan CA campur tangan terhadap kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya AS dan keputusan Britain meninggalkan EU (Brexit). CA, dengan kerjasama Facebook sebagai salah satu media sosial yang masih sangat popular di kalangan pengguna internet di seluruh dunia, disyaki mencuri data pengguna, dan menggunakan hasil yang diproses untuk kepentingan pihak tertentu dengan tujuan untuk memanipulasi persepsi orang ramai dan memenangi banyak undi dalam proses demokrasi.
.
.
View attachment 18719
Adakah korang sendiri mempunyai cadangan filem penggodam kegemaran? Cuba kongsi di ruangan komen ya! Jika ada yang dah menonton Filem diatas berikan Rating ANDA 💪 Penat Wei Taip (1Hour)🤣 Harap Korang Support Dan Hargailah
.
(Hope korang Enjoy This Thread)

SELAMAT MENONTON !!!!!
Mantap boleh buat isi masa tersisa.hihi
 

Arteezry

Private
DFM Member
Joined
Dec 21, 2021
Messages
24
Reaction score
32
DragonCoin
1,516
M

(25) Filem Hacker Terbaik Yang Wajib Anda Tonton Diwaktu Lapang Berserta Sinopsis Ringkass​

View attachment 18700
Thread ini dikongsikan diforum DFM sekadar hiburan semata mata. Sejak kebelakangan ini, banyak filem tentang penggodam telah dibuat pada skrin kecil dan skrin besar. Mungkin kerana penggodaman yang tidak beretika ini adalah jenayah yang sangat biasa pada masa kini. Ada Yang terinpirasi Dari kisah benar Dan jugak rekaan semata mata Daripada banyak filem tentang penggodam di luar sana, Saya telah memilih beberapa yang terbaik. Ada yang memberikan gambaran yang tepat tentang cara penggodam berfungsi , Terdapat juga gambaran penggodam sebagai Robin Hood hari ini. Ingin tahu Suggestions filem penggodam terbaik yang telah dipilih.

Jom kita tengok sama-sama dibawah.

View attachment 18722

DISCLAIMERS / AMARAN KERAS !!!!
(18+) - Penonton Di Atas 18Tahun Sahaja
(PG13) - Parent Guide Di Atas 13Tahun

JIKA ANDA DIBAWAH 18TAHUN TAK DAPAT FOLLOW THE RULE DIATAS SILA LEAVE DAN TINGGALKAN THREAD INI SEKARANG JUGA !!!!!!!!!!

1. WarGames (1983). (PG13)​

View attachment 18703
Pengesyoran filem penggodam pertama yang telah dipilih datangnya dari Tahun (1983). WarGames menceritakan kisah seorang pelajar sekolah menengah dan penggodam yang secara tidak sengaja memecah masuk ke dalam superkomputer pengkalan data ketenteraan. Tindakannya mencetuskan rangkaian peristiwa yang mendorong dunia ke ambang Perang Dunia III.

2. Hackers (1995). (PG13)​

View attachment 18704Filem ini Mengisahkan tentang seorang penggodam bernama Zero Cool yang mencipta virus komputer berbahaya ketika dia berumur 11 tahun. Virus itu telah menyebabkan bencana terbesar dalam pasaran saham. Akibatnya, dia dilarang menyentuh komputer sehingga umurnya 18 tahun. Satu kejadian menarik berlaku apabila larangan itu akhirnya ditarik balik.

3. Swordfish (2001). (18+)​

View attachment 18705
Kumpulan anti-pengganas yang diketuai oleh seorang lelaki bernama Gabriel Shear (John Travolta) memerlukan wang untuk membiayai pergerakan mereka. Untuk mendapatkan wang yang dia perlukan, Gabriel mengupah seorang penggodam legenda bernama Stanley Jobson (Hugh Jackman/ Wolverine)

4. Eagle Eye (2008). (PG13)​

View attachment 18706
Cadangan untuk filem penggodam seterusnya diberikan kepada Eagle Eye. Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki muda dan seorang ibu yang terpaksa melakukan misi berbahaya oleh seorang wanita yang memanggil mereka. Dibintangi oleh Shia LaBeouf dan Michelle Monaghan, Eagle Eye ialah filem tentang jenayah siber yang anda tidak patut ketinggalan.

5. The Girl with the Dragon Tattoo (2009). (18+)​

View attachment 18707
Henrik Vanger (Christopher Plummer aka Pelakon Utama James Bond ) ialah taikun berpengaruh di Sweden. Empat puluh tahun lalu, dia kehilangan anak angkat kesayangannya, Harriet Vanger (Moa Garpendal). Harriet hilang secara misteri. Dia disangka telah dibunuh, tetapi mayatnya tidak pernah ditemui. Henrik ingin mendedahkan kebenaran kes ini supaya dia dapat bertenang. Dia kemudiannya mengupah seorang wartawan yang diketahui boleh dipercayai dalam menyiasat sebarang kes.Wartawan itu ialah Mikael Blomkvist (Daniel Craig), ketua pengarang majalah Millennium.

6. Blackhat (2015). (18+)​

View attachment 18708
Cadangan filem penggodam seterusnya datang dari 2015. Blackhat menceritakan kisah penggodam yang disabitkan kesalahan yang diminta membantu siasatan jenayah siber untuk kebebasannya. Dilakonkan oleh Chris Hemsworth (Thor), Wei Tang, Leehom Wang dan Viola Davis, filem penggodam ini akan berasa dekat dengan anda. kenapa? Kerana beberapa adegan dirakam di Jakarta, Indonesia.

7. Snowden (2016). (18+)​

View attachment 18710
Dibintangi oleh Joseph Gordon-Levitt, filem penggodam ini mengisahkan Edward Snowden, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Negara (NSA) yang membocorkan maklumat rahsia negara tentang pengawasan negara secara haram. Dia juga menjadi pelarian, tetapi menjadi hero kepada ramai orang.

8. Die Hard 4.0 (2007). (PG13)​

View attachment 18711
Filem keempat dalam francais Die Hard, John McClane bertemu penjenayah siber yang menyerang Washington DC. Bersama Matthew Farrell, lakonan Justin Long, John McClane berganding bahu menentang pengganas sambil cuba menyelamatkan anak perempuan McClane, Lucy McClane, lakonan Mary Elizabeth Winstead.

9. Enemy of the State (1998) (18+)​

View attachment 18712
Robert Clayton Dean, seorang peguam, bermati-matian menyelamatkan diri selepas dia mendapat rakaman video pembunuhan yang melibatkan seorang senator. Menggunakan pengaruh dan kuasanya, senator itu memburu peguam itu menggunakan teknologi pengesanan termaju dan penggodaman. Enemy of the State ialah salah satu filem penggodam yang mempunyai plot yang menarik perhatian anda sepanjang filem itu. Dibintangi oleh Will Smith, Gene Hackman dan Jon Voight, Enemy of the State ialah filem penggodam terbaik yang anda tidak boleh ketinggalan.

10. Who Am I (2014). (PG13)​

View attachment 18713
Filem penggodam Dari Negara Jerman ini diinspirasikan Dari kisah benar pengodam antarabangsa (Anonymous) mengisahkan sekumpulan penggodam yang menceroboh pelbagai komputer dan kemudahan peringkat tinggi demi populariti. Jika anda suka filem penggodam yang penuh dengan plot twist, anda mesti menonton Who Am I. Saya bagi Rating (10/10) Untuk filem ni Plot twistnya tak masuk diakal

11. Mr. Robot. (18+)​

View attachment 18714
Nah, yang ini adalah bonus untuk peminat filem penggodam. Mr . Robot mungkin bukan filem cereka, tetapi siri ini mempunyai plot dan cerita yang sangat menarik. Encik. Robot menceritakan kisah Elliot, seorang jurutera keselamatan siber dan penggodam yang cuba menjatuhkan perbadanan rasuah yang dia bekerja.

12. Sneakers (1992). (PG13)

View attachment 18715
Jangan tertipu dengan tajuk itu dulu. Filem ini bukan tentang kasut, tetapi ini adalah filem tentang penggodaman. Martin Bishop (Robert Redford) dan kumpulan pakar keselamatan sibernya telah diperas ugut oleh NSA untuk mendapatkan semula kotak hitam rahsia. Sebelum mereka sedar, mereka mendapati diri mereka terperangkap dalam dunia yang penuh dengan tipu muslihat, ejen berganda dan kes pembunuhan. Apa yang membuatkan filem ini menarik ialah pelakon watak yang luar biasa, seperti Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix (ya, ini Abang Joaquin Phoenix). , dan lain-lain. Dengan mengambil genre komedi, jalan cerita filem ini dilaksanakan dengan baik dari awal hingga akhir.

13. Ghost In The Shell (1995). (PG13)

View attachment 18717
Ini adalah filem asal Ghost In The Shell yang diterbitkan di Jepun pada tahun 1995. Cerita ini adalah berdasarkan manga Masamune Shirow dengan nama yang sama.Seorang cyborg bernama Mejar Motoko Kusanagi telah digodam oleh seorang penjenayah. Penggodam itu juga menjadikan Kusanagi pemburu cyborg dan mencipta konspirasi yang akan mengubah Kusanagi selama-lamanya. Ini adalah siri cadangan untuk filem bertemakan Animasi penggodam terbaik yang boleh anda nikmati diwaktu Lapang.

14. Hackers (2016). (PG13)​

View attachment 18763
Alex terpaksa bekerja secara haram di internet untuk membantu membiayai ibu bapanya. Dalam membantu kerjanya, Alex dibantu oleh dua orang iaitu Sye dan Kira. Selepas beberapa lama, Kira yang meminati Alex adalah seorang pengintip yang bekerja untuk sebuah agensi persekutuan. Filem yang menggunakan social engineering yg hebat. Jadi, sejauh mana mereka boleh melakukan tindakan haram ini?

15. Operation Takedown (2000) (18+)​

View attachment 18760
Adaptasi daripada kisah Kevin Mitnick. Mengisahkan seorang penggodam VS seorang pakar sekuriti yang juga bekas penggodam. Banyak memaparkan scene social engineering, dig thru manual/ documentation, coding sikit2. Menarik cerita ni, tapi tak berapa famous. based on true events, berdasarakan kejadian yang sebenar .

16. THE CRASH (2017). (18+)​

View attachment 18766
Penjenayah Topi putih (Whitehat) didaftarkan oleh setiausaha perbendaharaan untuk mencegah serangan siber. Menceritakan tentang clifton (Frank Gillo) berkerjasama dengan pemerintah mencegah serangan siber dipasar saham amerika.Dimana serangan tersebut akan menyebabkan system ekonomi dunia Terjejas.

17. JASON BOURNE (2016). (PG13)​

View attachment 18768
Sudah 10 tahun sejak Jason Bourne (Matt Damon) meninggalkan agensi yang melatihnya menjadi senjata maut. Berharap untuk menariknya keluar dari bayang-bayang, pengarah CIA Robert Dewey menugaskan penggodam dan pakar anti-pemberontakan Heather Lee untuk mencarinya. Lee mengesyaki bahawa bekas operasi Nicky Parsons juga sedang mencarinya. Semasa dia mula menjejaki kedua-duanya, Bourne mendapati dirinya kembali beraksi melawan rangkaian jahat yang menggunakan keganasan dan teknologi untuk mengekalkan kuasa yang tidak terkawal.

18. The Girl In The SpiderWebs (2018). (PG13)​

View attachment 18772
Dipecat daripada Agensi Keselamatan Negara, Frans Balder merekrut penggodam Lisbeth Salander untuk mencuri FireWall, program komputer yang boleh mengakses kod untuk senjata nuklear di seluruh dunia. Muat turun tidak lama lagi menarik perhatian daripada ejen NSA yang mengesan aktiviti itu ke Stockholm. Masalah selanjutnya timbul apabila samseng Rusia mengambil komputer riba Lisbeth dan menculik ahli matematik yang boleh membuat FireWall berfungsi. Kini, Lisbeth dan sekutu yang tidak mungkin mesti berlumba dengan masa untuk menyelamatkan budak lelaki itu dan memulihkan kod untuk mengelakkan bencana.

19. The Hackers Wars (2014). (PG13)​

View attachment 18773
The Hacker Wars mengisahkan tentang tiga aktivis maklumat muda (HackTivis), atau penggodam(Blackhat) dan pertempuran mereka dengan Kerajaan AS. Penggodam ini sama ada pengganas atau pejuang kebebasan Politik dan bergantung pada perspektif seseorang tentang siapa yang harus mengawal institusi Teknologi maklumat (IT)

20. Unfriended : Dark Web (2018). (18+)​

View attachment 18777
Setelah menemukan laptop, seorang pemuda online menggunakanya untuk bermain game dengan lima teman baiknya. Dia menunjukkan kepada mereka folder misterius yang memutar video mengganggu orang-orang yang tampak dalam bahaya di darkweb. Mereka kemudian menerima pesan anonim yang memberi tahu mereka bahwa mereka semua akan mati jika mereka memutuskan sambungan atau menelepon polisi. Malam kesenangan yang direncanakan dengan cepat berubah menjadi mematikan karena setiap pengguna menjadi target dari sesuatu yang jahat, sementara yang lain harus menonton tanpa daya dalam ketakutan.Filem yang Agak Dark , Menggunakan beberapa Social Engineering,Virus,trojan,ransomware,Pishing dll Dalam Bad Side of IT world. Untuk yang berminat menonton bergenre (Thriller) wajib Tonton.

21. The Italian Job (2003). (PG13)​

View attachment 18809
Filem ini sendiri menceritakan aksi pencurian emas jutaan dolar di Venesia. Pencuriannya sendiri berhasil, namun kisah menariknya ada pada saat salah satu temannya yakni Steve yang mengkhianati mereka.Saat pencurian tersebut berhasil, Steve mencegat mereka di sebuah jembatan yang akhirnya membuat kapten dari tim tersebut yaitu John Bridger terbunuh.Tak terima dengan hal tersebut, Charlie akhirnya merencanakan pencurian ulang di rumah Steve. Dari sinilah ia mengumpulkan kembali teman-temannya dan bersatu untuk menghancurkan kekayaan Steve.Bagaimana kisah selanjutnya? Sila tonton filem ini di Netflix!

22. Fabricated City (2017). (PG13)​

View attachment 18810
Gamer bernama Kwon yoo (Ji Chang Wook) ialah bekas juara taekwondo kebangsaan dan kini menganggur, tetapi di alam siber dia adalah ketua. Kwon Yoo diketahui mempunyai reputasi tinggi dalam perjudian dunia. yoo kemudiannya dijebak dalam kes itu kes rogol dan pembunuhan seorang pelajar sekolah menengah. Insiden itu berlaku ketika dia bermain permainan di sebuah kafe internet. Dia kemudiannya dinamakan sebagai suspek dalang pembunuhan itu dan telah ditahan.Kemudian Kwon yoo mendapat tahu bahawa sebuah syarikat dan organisasi besar menjebaknya dalam pembunuhan itu.Di tengah-tengah kemarahan dan rasa ingin tahu untuk membuktikan bahawa dia tidak bersalah, rakan pemain permainan bernama Demolition (Ahn Jae-hong) dan seorang penggodam wanita bernama Yeo-wool (Shim Eun-kyung) cuba membantunya. Dengan bantuannya dua kawan permainan, mereka cuba membongkar kebenaran tentang kes pembunuhan ini.

23. Operation Java (2021). (PG13)​

View attachment 18812
Operation Java mengisahkan beberapa penyiasatan berkaitan jenayah yang melibatkan teknologi. Kisah fiksyen ini membawa kita kepada kes-kes yang disiasat dari sudut pandangan Antony dan Dasan. Dua orang belia yang menganggur, berkelulusan diploma kejuruteraan komputer dari sebuah kampus di Kerala. Mereka bergelut untuk mencari rezeki melalui kerja-kerja sampingan. Antony dan Dasan bermimpi untuk menjadi kaya suatu hari nanti, tetapi mereka tidak berjaya. Sehingga suatu hari mereka ditawarkan 'internship' di jabatan Cyber Cell Polis Kerala kerana berjaya membantu polis membongkar jenayah cetak rompak filem melalui laman web TamilRocker. realiti" yang mereka hadapi. Pengarah memberi tumpuan kepada dua isu; jenayah siber dan pengangguran. Kedua-duanya dihidangkan secara seimbang.

24. Twenty Hackers (2021). (PG13)​

View attachment 18813
Sinopsis untuk filem Korea Twenty Hacker mengisahkan tentang kelab penggodam WhiteHat bernama 'Better World' dan penggodam genius bernama 'HEX' yang berlawan dengan penggodam BlackHat apabila Bursa Antarabangsa Songdo digodam semasa revolusi perindustrian keempat. Jae Min, seorang lelaki kacak dengan IQ 160 cuba untuk menyelesaikan masalah. Dia tergolong dalam kelab penggodam putih Better World di bawah nama samaran HEX. Di tengah-tengah konflik yang penuh ghairah, Jaemin bertemu Joohee, seorang gadis yang mengimpikan percintaan seperti dunia kartun. Adakah Jaemin akan berjaya memenangi pertempuran antara penggodam dan hidup bahagia bersama Joo Hee?

25. The Great Hack (2019). (PG13)​

View attachment 18814
Jika Anda suka filem bergenre docu-series atau Filem documentary The Great Hack Adalah jawapannya berdasarakan kejadian sebenar .The Great Hack berpusat pada kronologi dan penyiasatan kes dakwaan Salah guna data pengguna media sosial. Cambridge Analytica, sebuah syarikat pemprosesan data besar Britain, didakwa telah mengambil dan menggunakan data pengguna internet tanpa kebenaran. CA dianggarkan mempunyai 5,000 titik sumber data pada setiap orang yang boleh mereka gunakan untuk mengumpul data peribadi dan tingkah laku pada pengguna Internet. Data tersebut kemudiannya diproses menjadi profil psikologi kolektif dan digunakan sebagai bahan untuk mencapai matlamat yang menguntungkan pihak tertentu, dalam kes ini pelanggan yang menggunakan perkhidmatan CA untuk menyokong kepentingan mereka.Salah satu operasi yang sering dilakukan CA adalah menggunakan profil psikologi mereka untuk memanipulasi hasil proses politik di sesebuah wilayah. Mengerikan, CA dikatakan terlibat dalam mengawal selia keputusan pilihan raya di pelbagai bahagian dunia, termasuk India, Ghana, Nigeria, Malaysia, dan juga Indonesia. Salah satu kes yang diketengahkan dalam filem ini ialah dakwaan CA campur tangan terhadap kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya AS dan keputusan Britain meninggalkan EU (Brexit). CA, dengan kerjasama Facebook sebagai salah satu media sosial yang masih sangat popular di kalangan pengguna internet di seluruh dunia, disyaki mencuri data pengguna, dan menggunakan hasil yang diproses untuk kepentingan pihak tertentu dengan tujuan untuk memanipulasi persepsi orang ramai dan memenangi banyak undi dalam proses demokrasi.
.
.
View attachment 18719
Adakah korang sendiri mempunyai cadangan filem penggodam kegemaran? Cuba kongsi di ruangan komen ya! Jika ada yang dah menonton Filem diatas berikan Rating ANDA 💪 Penat Wei Taip (1Hour)🤣 Harap Korang Support Dan Hargailah
.
(Hope korang Enjoy This Thread)

SELAMAT MENONTON !!!!!
Mantap. Pernah tengok Mr Robot & WhoAmI je memang syiokkkkkk
 

ShiBakuTensEi

Warrant Officer II
DragonForce Malaysia
Joined
Jan 16, 2022
Messages
261
Reaction score
1,161
DragonCoin
385,270
Angry Lion
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Who am I , Hackers (2016) , Jason Bourne dengan (The Great Hack) Best, Salah Satu documentary yang menengahkan kepada Umum realistic political dalam Dunia It dan Salah guna kuasa dalam menentukan kepentingan Politik sampaikan Malaysia, CA ,Donald Trum Dan Founder kepada (Facebook) Mark Zuckerberg Pon terlibat dalam penyalahgunaan Data2 peribadi Manusia , Dah Tak Selamat dah sekarang Data2 peribadi kita ni , Asalkan ada duit semua jalan zaman now nih rasuah berleluasa for org yang banyak Kuasa sekarang. 🤨
True , database kita pon dah xsecure dah
Mantap boleh buat isi masa tersisa.hihi
Selamat menonton
Mantap perkongsian boleh memupuk minat yg baru berjinak dalam dunia IT & Hacker 👍
Betul, walapun bnyak yg ditokok tambah Tapi minat tu boleh hadir dari tgok movie
M

Mantap. Pernah tengok Mr Robot & WhoAmI je memang syiokkkkkk
💯 Memang Best ,Tapi try pulak layan suggestions movie lain sebab bnyk je yg best, penceritaan dari satu plot ke Satu plot dengan baik , motif yang xmasuk Di akal , plot twist bersepah , apapun Terima kasih , Selamat menonton sahabat kita 😁
 

Mr.Chyper

Warrant Officer I
DragonForce Malaysia
Joined
Jun 5, 2021
Messages
282
Reaction score
1,450
DragonCoin
25
Apple iPhone 13 Pro
Linux
Eagle
Done Tgk WHOAMI

(25) Filem Hacker Terbaik Yang Wajib Anda Tonton Diwaktu Lapang Berserta Sinopsis Ringkass​

View attachment 18700
Thread ini dikongsikan diforum DFM sekadar hiburan semata mata. Sejak kebelakangan ini, banyak filem tentang penggodam telah dibuat pada skrin kecil dan skrin besar. Mungkin kerana penggodaman yang tidak beretika ini adalah jenayah yang sangat biasa pada masa kini. Ada Yang terinpirasi Dari kisah benar Dan jugak rekaan semata mata Daripada banyak filem tentang penggodam di luar sana, Saya telah memilih beberapa yang terbaik. Ada yang memberikan gambaran yang tepat tentang cara penggodam berfungsi , Terdapat juga gambaran penggodam sebagai Robin Hood hari ini. Ingin tahu Suggestions filem penggodam terbaik yang telah dipilih.

Jom kita tengok sama-sama dibawah.

View attachment 18722

DISCLAIMERS / AMARAN KERAS !!!!
(18+) - Penonton Di Atas 18Tahun Sahaja
(PG13) - Parent Guide Di Atas 13Tahun

JIKA ANDA DIBAWAH 18TAHUN TAK DAPAT FOLLOW THE RULE DIATAS SILA LEAVE DAN TINGGALKAN THREAD INI SEKARANG JUGA !!!!!!!!!!

1. WarGames (1983). (PG13)​

View attachment 18703
Pengesyoran filem penggodam pertama yang telah dipilih datangnya dari Tahun (1983). WarGames menceritakan kisah seorang pelajar sekolah menengah dan penggodam yang secara tidak sengaja memecah masuk ke dalam superkomputer pengkalan data ketenteraan. Tindakannya mencetuskan rangkaian peristiwa yang mendorong dunia ke ambang Perang Dunia III.

2. Hackers (1995). (PG13)​

View attachment 18704Filem ini Mengisahkan tentang seorang penggodam bernama Zero Cool yang mencipta virus komputer berbahaya ketika dia berumur 11 tahun. Virus itu telah menyebabkan bencana terbesar dalam pasaran saham. Akibatnya, dia dilarang menyentuh komputer sehingga umurnya 18 tahun. Satu kejadian menarik berlaku apabila larangan itu akhirnya ditarik balik.

3. Swordfish (2001). (18+)​

View attachment 18705
Kumpulan anti-pengganas yang diketuai oleh seorang lelaki bernama Gabriel Shear (John Travolta) memerlukan wang untuk membiayai pergerakan mereka. Untuk mendapatkan wang yang dia perlukan, Gabriel mengupah seorang penggodam legenda bernama Stanley Jobson (Hugh Jackman/ Wolverine)

4. Eagle Eye (2008). (PG13)​

View attachment 18706
Cadangan untuk filem penggodam seterusnya diberikan kepada Eagle Eye. Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki muda dan seorang ibu yang terpaksa melakukan misi berbahaya oleh seorang wanita yang memanggil mereka. Dibintangi oleh Shia LaBeouf dan Michelle Monaghan, Eagle Eye ialah filem tentang jenayah siber yang anda tidak patut ketinggalan.

5. The Girl with the Dragon Tattoo (2009). (18+)​

View attachment 18707
Henrik Vanger (Christopher Plummer aka Pelakon Utama James Bond ) ialah taikun berpengaruh di Sweden. Empat puluh tahun lalu, dia kehilangan anak angkat kesayangannya, Harriet Vanger (Moa Garpendal). Harriet hilang secara misteri. Dia disangka telah dibunuh, tetapi mayatnya tidak pernah ditemui. Henrik ingin mendedahkan kebenaran kes ini supaya dia dapat bertenang. Dia kemudiannya mengupah seorang wartawan yang diketahui boleh dipercayai dalam menyiasat sebarang kes.Wartawan itu ialah Mikael Blomkvist (Daniel Craig), ketua pengarang majalah Millennium.

6. Blackhat (2015). (18+)​

View attachment 18708
Cadangan filem penggodam seterusnya datang dari 2015. Blackhat menceritakan kisah penggodam yang disabitkan kesalahan yang diminta membantu siasatan jenayah siber untuk kebebasannya. Dilakonkan oleh Chris Hemsworth (Thor), Wei Tang, Leehom Wang dan Viola Davis, filem penggodam ini akan berasa dekat dengan anda. kenapa? Kerana beberapa adegan dirakam di Jakarta, Indonesia.

7. Snowden (2016). (18+)​

View attachment 18710
Dibintangi oleh Joseph Gordon-Levitt, filem penggodam ini mengisahkan Edward Snowden, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Negara (NSA) yang membocorkan maklumat rahsia negara tentang pengawasan negara secara haram. Dia juga menjadi pelarian, tetapi menjadi hero kepada ramai orang.

8. Die Hard 4.0 (2007). (PG13)​

View attachment 18711
Filem keempat dalam francais Die Hard, John McClane bertemu penjenayah siber yang menyerang Washington DC. Bersama Matthew Farrell, lakonan Justin Long, John McClane berganding bahu menentang pengganas sambil cuba menyelamatkan anak perempuan McClane, Lucy McClane, lakonan Mary Elizabeth Winstead.

9. Enemy of the State (1998) (18+)​

View attachment 18712
Robert Clayton Dean, seorang peguam, bermati-matian menyelamatkan diri selepas dia mendapat rakaman video pembunuhan yang melibatkan seorang senator. Menggunakan pengaruh dan kuasanya, senator itu memburu peguam itu menggunakan teknologi pengesanan termaju dan penggodaman. Enemy of the State ialah salah satu filem penggodam yang mempunyai plot yang menarik perhatian anda sepanjang filem itu. Dibintangi oleh Will Smith, Gene Hackman dan Jon Voight, Enemy of the State ialah filem penggodam terbaik yang anda tidak boleh ketinggalan.

10. Who Am I (2014). (PG13)​

View attachment 18713
Filem penggodam Dari Negara Jerman ini diinspirasikan Dari kisah benar pengodam antarabangsa (Anonymous) mengisahkan sekumpulan penggodam yang menceroboh pelbagai komputer dan kemudahan peringkat tinggi demi populariti. Jika anda suka filem penggodam yang penuh dengan plot twist, anda mesti menonton Who Am I. Saya bagi Rating (10/10) Untuk filem ni Plot twistnya tak masuk diakal

11. Mr. Robot. (18+)​

View attachment 18714
Nah, yang ini adalah bonus untuk peminat filem penggodam. Mr . Robot mungkin bukan filem cereka, tetapi siri ini mempunyai plot dan cerita yang sangat menarik. Encik. Robot menceritakan kisah Elliot, seorang jurutera keselamatan siber dan penggodam yang cuba menjatuhkan perbadanan rasuah yang dia bekerja.

12. Sneakers (1992). (PG13)

View attachment 18715
Jangan tertipu dengan tajuk itu dulu. Filem ini bukan tentang kasut, tetapi ini adalah filem tentang penggodaman. Martin Bishop (Robert Redford) dan kumpulan pakar keselamatan sibernya telah diperas ugut oleh NSA untuk mendapatkan semula kotak hitam rahsia. Sebelum mereka sedar, mereka mendapati diri mereka terperangkap dalam dunia yang penuh dengan tipu muslihat, ejen berganda dan kes pembunuhan. Apa yang membuatkan filem ini menarik ialah pelakon watak yang luar biasa, seperti Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix (ya, ini Abang Joaquin Phoenix). , dan lain-lain. Dengan mengambil genre komedi, jalan cerita filem ini dilaksanakan dengan baik dari awal hingga akhir.

13. Ghost In The Shell (1995). (PG13)

View attachment 18717
Ini adalah filem asal Ghost In The Shell yang diterbitkan di Jepun pada tahun 1995. Cerita ini adalah berdasarkan manga Masamune Shirow dengan nama yang sama.Seorang cyborg bernama Mejar Motoko Kusanagi telah digodam oleh seorang penjenayah. Penggodam itu juga menjadikan Kusanagi pemburu cyborg dan mencipta konspirasi yang akan mengubah Kusanagi selama-lamanya. Ini adalah siri cadangan untuk filem bertemakan Animasi penggodam terbaik yang boleh anda nikmati diwaktu Lapang.

14. Hackers (2016). (PG13)​

View attachment 18763
Alex terpaksa bekerja secara haram di internet untuk membantu membiayai ibu bapanya. Dalam membantu kerjanya, Alex dibantu oleh dua orang iaitu Sye dan Kira. Selepas beberapa lama, Kira yang meminati Alex adalah seorang pengintip yang bekerja untuk sebuah agensi persekutuan. Filem yang menggunakan social engineering yg hebat. Jadi, sejauh mana mereka boleh melakukan tindakan haram ini?

15. Operation Takedown (2000) (18+)​

View attachment 18760
Adaptasi daripada kisah Kevin Mitnick. Mengisahkan seorang penggodam VS seorang pakar sekuriti yang juga bekas penggodam. Banyak memaparkan scene social engineering, dig thru manual/ documentation, coding sikit2. Menarik cerita ni, tapi tak berapa famous. based on true events, berdasarakan kejadian yang sebenar .

16. THE CRASH (2017). (18+)​

View attachment 18766
Penjenayah Topi putih (Whitehat) didaftarkan oleh setiausaha perbendaharaan untuk mencegah serangan siber. Menceritakan tentang clifton (Frank Gillo) berkerjasama dengan pemerintah mencegah serangan siber dipasar saham amerika.Dimana serangan tersebut akan menyebabkan system ekonomi dunia Terjejas.

17. JASON BOURNE (2016). (PG13)​

View attachment 18768
Sudah 10 tahun sejak Jason Bourne (Matt Damon) meninggalkan agensi yang melatihnya menjadi senjata maut. Berharap untuk menariknya keluar dari bayang-bayang, pengarah CIA Robert Dewey menugaskan penggodam dan pakar anti-pemberontakan Heather Lee untuk mencarinya. Lee mengesyaki bahawa bekas operasi Nicky Parsons juga sedang mencarinya. Semasa dia mula menjejaki kedua-duanya, Bourne mendapati dirinya kembali beraksi melawan rangkaian jahat yang menggunakan keganasan dan teknologi untuk mengekalkan kuasa yang tidak terkawal.

18. The Girl In The SpiderWebs (2018). (PG13)​

View attachment 18772
Dipecat daripada Agensi Keselamatan Negara, Frans Balder merekrut penggodam Lisbeth Salander untuk mencuri FireWall, program komputer yang boleh mengakses kod untuk senjata nuklear di seluruh dunia. Muat turun tidak lama lagi menarik perhatian daripada ejen NSA yang mengesan aktiviti itu ke Stockholm. Masalah selanjutnya timbul apabila samseng Rusia mengambil komputer riba Lisbeth dan menculik ahli matematik yang boleh membuat FireWall berfungsi. Kini, Lisbeth dan sekutu yang tidak mungkin mesti berlumba dengan masa untuk menyelamatkan budak lelaki itu dan memulihkan kod untuk mengelakkan bencana.

19. The Hackers Wars (2014). (PG13)​

View attachment 18773
The Hacker Wars mengisahkan tentang tiga aktivis maklumat muda (HackTivis), atau penggodam(Blackhat) dan pertempuran mereka dengan Kerajaan AS. Penggodam ini sama ada pengganas atau pejuang kebebasan Politik dan bergantung pada perspektif seseorang tentang siapa yang harus mengawal institusi Teknologi maklumat (IT)

20. Unfriended : Dark Web (2018). (18+)​

View attachment 18777
Setelah menemukan laptop, seorang pemuda online menggunakanya untuk bermain game dengan lima teman baiknya. Dia menunjukkan kepada mereka folder misterius yang memutar video mengganggu orang-orang yang tampak dalam bahaya di darkweb. Mereka kemudian menerima pesan anonim yang memberi tahu mereka bahwa mereka semua akan mati jika mereka memutuskan sambungan atau menelepon polisi. Malam kesenangan yang direncanakan dengan cepat berubah menjadi mematikan karena setiap pengguna menjadi target dari sesuatu yang jahat, sementara yang lain harus menonton tanpa daya dalam ketakutan.Filem yang Agak Dark , Menggunakan beberapa Social Engineering,Virus,trojan,ransomware,Pishing dll Dalam Bad Side of IT world. Untuk yang berminat menonton bergenre (Thriller) wajib Tonton.

21. The Italian Job (2003). (PG13)​

View attachment 18809
Filem ini sendiri menceritakan aksi pencurian emas jutaan dolar di Venesia. Pencuriannya sendiri berhasil, namun kisah menariknya ada pada saat salah satu temannya yakni Steve yang mengkhianati mereka.Saat pencurian tersebut berhasil, Steve mencegat mereka di sebuah jembatan yang akhirnya membuat kapten dari tim tersebut yaitu John Bridger terbunuh.Tak terima dengan hal tersebut, Charlie akhirnya merencanakan pencurian ulang di rumah Steve. Dari sinilah ia mengumpulkan kembali teman-temannya dan bersatu untuk menghancurkan kekayaan Steve.Bagaimana kisah selanjutnya? Sila tonton filem ini di Netflix!

22. Fabricated City (2017). (PG13)​

View attachment 18810
Gamer bernama Kwon yoo (Ji Chang Wook) ialah bekas juara taekwondo kebangsaan dan kini menganggur, tetapi di alam siber dia adalah ketua. Kwon Yoo diketahui mempunyai reputasi tinggi dalam perjudian dunia. yoo kemudiannya dijebak dalam kes itu kes rogol dan pembunuhan seorang pelajar sekolah menengah. Insiden itu berlaku ketika dia bermain permainan di sebuah kafe internet. Dia kemudiannya dinamakan sebagai suspek dalang pembunuhan itu dan telah ditahan.Kemudian Kwon yoo mendapat tahu bahawa sebuah syarikat dan organisasi besar menjebaknya dalam pembunuhan itu.Di tengah-tengah kemarahan dan rasa ingin tahu untuk membuktikan bahawa dia tidak bersalah, rakan pemain permainan bernama Demolition (Ahn Jae-hong) dan seorang penggodam wanita bernama Yeo-wool (Shim Eun-kyung) cuba membantunya. Dengan bantuannya dua kawan permainan, mereka cuba membongkar kebenaran tentang kes pembunuhan ini.

23. Operation Java (2021). (PG13)​

View attachment 18812
Operation Java mengisahkan beberapa penyiasatan berkaitan jenayah yang melibatkan teknologi. Kisah fiksyen ini membawa kita kepada kes-kes yang disiasat dari sudut pandangan Antony dan Dasan. Dua orang belia yang menganggur, berkelulusan diploma kejuruteraan komputer dari sebuah kampus di Kerala. Mereka bergelut untuk mencari rezeki melalui kerja-kerja sampingan. Antony dan Dasan bermimpi untuk menjadi kaya suatu hari nanti, tetapi mereka tidak berjaya. Sehingga suatu hari mereka ditawarkan 'internship' di jabatan Cyber Cell Polis Kerala kerana berjaya membantu polis membongkar jenayah cetak rompak filem melalui laman web TamilRocker. realiti" yang mereka hadapi. Pengarah memberi tumpuan kepada dua isu; jenayah siber dan pengangguran. Kedua-duanya dihidangkan secara seimbang.

24. Twenty Hackers (2021). (PG13)​

View attachment 18813
Sinopsis untuk filem Korea Twenty Hacker mengisahkan tentang kelab penggodam WhiteHat bernama 'Better World' dan penggodam genius bernama 'HEX' yang berlawan dengan penggodam BlackHat apabila Bursa Antarabangsa Songdo digodam semasa revolusi perindustrian keempat. Jae Min, seorang lelaki kacak dengan IQ 160 cuba untuk menyelesaikan masalah. Dia tergolong dalam kelab penggodam putih Better World di bawah nama samaran HEX. Di tengah-tengah konflik yang penuh ghairah, Jaemin bertemu Joohee, seorang gadis yang mengimpikan percintaan seperti dunia kartun. Adakah Jaemin akan berjaya memenangi pertempuran antara penggodam dan hidup bahagia bersama Joo Hee?

25. The Great Hack (2019). (PG13)​

View attachment 18814
Jika Anda suka filem bergenre docu-series atau Filem documentary The Great Hack Adalah jawapannya berdasarakan kejadian sebenar .The Great Hack berpusat pada kronologi dan penyiasatan kes dakwaan Salah guna data pengguna media sosial. Cambridge Analytica, sebuah syarikat pemprosesan data besar Britain, didakwa telah mengambil dan menggunakan data pengguna internet tanpa kebenaran. CA dianggarkan mempunyai 5,000 titik sumber data pada setiap orang yang boleh mereka gunakan untuk mengumpul data peribadi dan tingkah laku pada pengguna Internet. Data tersebut kemudiannya diproses menjadi profil psikologi kolektif dan digunakan sebagai bahan untuk mencapai matlamat yang menguntungkan pihak tertentu, dalam kes ini pelanggan yang menggunakan perkhidmatan CA untuk menyokong kepentingan mereka.Salah satu operasi yang sering dilakukan CA adalah menggunakan profil psikologi mereka untuk memanipulasi hasil proses politik di sesebuah wilayah. Mengerikan, CA dikatakan terlibat dalam mengawal selia keputusan pilihan raya di pelbagai bahagian dunia, termasuk India, Ghana, Nigeria, Malaysia, dan juga Indonesia. Salah satu kes yang diketengahkan dalam filem ini ialah dakwaan CA campur tangan terhadap kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya AS dan keputusan Britain meninggalkan EU (Brexit). CA, dengan kerjasama Facebook sebagai salah satu media sosial yang masih sangat popular di kalangan pengguna internet di seluruh dunia, disyaki mencuri data pengguna, dan menggunakan hasil yang diproses untuk kepentingan pihak tertentu dengan tujuan untuk memanipulasi persepsi orang ramai dan memenangi banyak undi dalam proses demokrasi.
.
.
View attachment 18719
Adakah korang sendiri mempunyai cadangan filem penggodam kegemaran? Cuba kongsi di ruangan komen ya! Jika ada yang dah menonton Filem diatas berikan Rating ANDA 💪 Penat Wei Taip (1Hour)🤣 Harap Korang Support Dan Hargailah
.
(Hope korang Enjoy This Thread)

SELAMAT MENONTON !!!!!
 
Top