Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Informational Change Your device's Mac Address using this Software

Ragnar Pendragon

Sargent
DFM Member
Joined
Jun 4, 2021
Messages
536
Reaction score
1,546
DragonCoin
173,214
Kancil Turbo
Ancient Piranha
Haluu Gais.. hari ni aku nak share kan satu software yang boleh digunakan untuk tukar MAC address device korang. Nama software tersebut adalah​

Technitium MAC Address Changer (TMAC)​

korang boleh download software ni kat sni https://technitium.com/tmac/
(Support kebanyakan version WINDOWS OS)

Basically, software ni tukar hardcoded MAC address dekat apa2 NIC di pc or laptop korang. Sebenar nya Benda ni blh buat dgn tukar registry, tapi developer ni mudahkan kerja korang dgn create software ni. Terus terang aku cakap benda ni memang working dan easy as ABC. Jom start.

Lepas korang download dia akan ada icon macam ni dekat desktop korang. Run as administrator.
tmacv6-1.PNG


GUI mac changer ni macam ni. Dia akan tunjuk semua network card yang ada dekat laptop korang beserta MAC address dia. Selalunya korang akan tukar bahagian Ethernet dan WIFI. Sebab yang dua ni adalah network utama yang korang gunakan untuk surf Internet. Korang cari ja dua ni dekat bahagian Network Connections tu. For Security reasons, aku tunjuk Demo untuk network VB aku jelah. Korang kena tekan network mana yang korang nak tukar MAC address dia tu.
Capture_edit_10118504513559.png


Lepas dah highlight network card mana yg korang nak tukar tekan button random MAC address.
1_edit_10212072851566.png


MAC address baru akan muncul di tepi dia dan kemudian tekan button Change Now!
2_edit_10246716130727.png


Pop up akan muncul bagitahu MAC Address anda sudah berjaya ditukar dan anda ada MAC address yang baru.
3.PNG


Apa yang best dengan software ni, korang boleh undo/restore balik MAC address korang yang lama sekiranya dah penat main masked2 MAC ni. Korang cuma perlu tekan semula button Restore Original. Selagi korang tak tekan restore, MAC address baru ni akan sentiasa melekat walaupun korang dah shutdown PC/laptop.
4_edit_10286779054679.png


Software ni sangat sesuai di pair kan dengan VPN sebab disamping dapat tukar MAC Address korang, IP Address korang pun dapat di masked sekali. Nak anonymous kan. Ok setakat ni sahaja perkongsian aku. Bye

-Ragnar​
 
Last edited:

WHITEHAT

Captain
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
3,527
Reaction score
6,197
DragonCoin
330
Thank you for sharing tutorial sir
good job and mantap
sesiapa yang sentiasa mengguna benda ni mesti dia tahu boleh buat apa
 
Top