Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Informational FUNGSI BUTTON SHIFT LOCK PADA KERETA AUTO

Ragnar Pendragon

Sargent
DFM Member
Joined
Jun 4, 2021
Messages
536
Reaction score
1,546
DragonCoin
182,739
Kancil Turbo
Ancient Piranha
FB_IMG_1636248207035.jpg

Baru tahu... Butang 'shift lock' pada gear kereta auto fungsinya membolehkan kereta auto ditolak waktu bateri lemah/kong utk recharge semula. Bagi mereka yang memandu kereta automatik pasti perasan ada satu button 'shift lock' pada gear kereta.

Button shift lock ya dicipta sebagai salah satu ciri keselamatan kepada pemandu.
Shift lock berfungsi untuk meriliskan transmisi korang daripada P. Maksudnya, jika dalam situasi tertentu yang korang kena letakkan gear pada N, contohnya macam kereta kena tunda dan sebagainya kat sini lah button shift lock ni digunakan.

Macam mana nak guna button ni:

1. Matikan enjin kereta ketika gear P
2. Cabut kunci kereta
3. Tekan button shift lock dan jangan lepaskan.
4. Ubah ke gear N dan baru lepaskan butang shift lock.
5. Lepaskan break tangan dan biarkan free.
.
Baru boleh tolak kereta kalau bateri kong dan sebagainya.

Kredit Wan Tan Automotive

-Ragnar c/p
 

SpecialBran

Corporal
EliteGhost
Joined
Jun 5, 2021
Messages
265
Reaction score
1,263
DragonCoin
123,852
Eagle
Ulat Gonggok Gergasi
View attachment 14951

Baru tahu... Butang 'shift lock' pada gear kereta auto fungsinya membolehkan kereta auto ditolak waktu bateri lemah/kong utk recharge semula. Bagi mereka yang memandu kereta automatik pasti perasan ada satu button 'shift lock' pada gear kereta.

Button shift lock ya dicipta sebagai salah satu ciri keselamatan kepada pemandu.
Shift lock berfungsi untuk meriliskan transmisi korang daripada P. Maksudnya, jika dalam situasi tertentu yang korang kena letakkan gear pada N, contohnya macam kereta kena tunda dan sebagainya kat sini lah button shift lock ni digunakan.

Macam mana nak guna button ni:

1. Matikan enjin kereta ketika gear P
2. Cabut kunci kereta
3. Tekan button shift lock dan jangan lepaskan.
4. Ubah ke gear N dan baru lepaskan butang shift lock.
5. Lepaskan break tangan dan biarkan free.
.
Baru boleh tolak kereta kalau bateri kong dan sebagainya.

Kredit Wan Tan Automotive

-Ragnar c/p
terima kasih atas perkongsian.....
 

Grimmy081

Warrant Officer II
DFM Member
Joined
Jun 5, 2021
Messages
1,117
Reaction score
8,673
DragonCoin
545
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Perodua Kancil
Bagi info pasal tok reset balik system comp kereta. 😁 Ragnar
 

Jaring

Warrant Officer I
DFM Hackers
Joined
Jun 28, 2021
Messages
1,504
Reaction score
4,458
DragonCoin
1,907
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Terima kasih atas perkongsian 🤠 ingatkan post pasal hacked button shift lock 😅
 
Top