Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Questions Jenis-jenis kali

Hasief

Warrant Officer I
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,966
Reaction score
3,761
DragonCoin
789
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Assalamualaikum sapa-sapa yang penah guna banyak jenis kali boleh tak bagi tau information sikit Sif baru tau Kali Linux,Ubuntu,Parrot Os dan redhat....Boleh tak sapa-sapa bagi tau tentang information ni baru tau kali ada banyak jenis hehe...Nak tahu tentang Parrot Os, Redhat dan sejenis dengan kali hehe harap membantu
 

T0K45H1D0

Lance Corporal
DFM Member
Joined
Jun 4, 2021
Messages
150
Reaction score
295
DragonCoin
810
Kalau linux untuk penetration tester seperti nak melakukan hacking dgn lebih advance better guna kali linux,Parrot os, Black arch dan lain-lain.Kalau macam ubuntu tu saya rasa macam untuk office je kut tapi boleh je guna untuk hacking dengan git clone metasploit,nmap,sqlmap dan lain-lain kalau contoh macam kali ni dia dah ada tool hacking dalam operating system dia... kalau nak tahu lebih lanjut boleh tanya master. (Kalau salah tolong betulkan)
 

Hasief

Warrant Officer I
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,966
Reaction score
3,761
DragonCoin
789
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Kalau linux untuk penetration tester seperti nak melakukan hacking dgn lebih advance better guna kali linux,Parrot os, Black arch dan lain-lain.Kalau macam ubuntu tu saya rasa macam untuk office je kut tapi boleh je guna untuk hacking dengan git clone metasploit,nmap,sqlmap dan lain-lain kalau contoh macam kali ni dia dah ada tool hacking dalam operating system dia... kalau nak tahu lebih lanjut boleh tanya master. (Kalau salah tolong betulkan)
Oooo ubuntu ni biasa² je la paham² tq² nak tau tentang² yang kamu cakap tu yg selepas perkataan better guna kali linux dan bla² tu
 

T0K45H1D0

Lance Corporal
DFM Member
Joined
Jun 4, 2021
Messages
150
Reaction score
295
DragonCoin
810
Oooo ubuntu ni biasa² je la paham² tq² nak tau tentang² yang kamu cakap tu yg selepas perkataan better guna kali linux dan bla² tu
Kelebihan Parrot os ni saya rasa Performa yang stabil,ringan dan juga parrot os ni lebih mementingkan privasi daripada linux linux yang lain (bagi pendapat saya kerana dalam parrot os ada fitur AnonSurf)

kalau sif nak tau fitur parrot os ni saya akan list dibawah
  • Privacy and Cryptography
  • Information Gathering
  • Vulnerability Assessment
  • Web Apps Analysis
  • Database Analysis
  • Exploitation Tools
  • Maintaining Access
  • Password Attacks
  • WiFi Related Tools
  • Wireless Testing
  • Sniffing and Spoofing
  • Digital Forensics
  • Reverse Engineering
  • Reporting Tools
  • Mobile Hacking
linux yang lain saya x tahu yang saya tahu hanya kali,Ubuntu dan parrot sahaja
 
Last edited:

Hasief

Warrant Officer I
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,966
Reaction score
3,761
DragonCoin
789
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Kelebihan Parrot os ni saya rasa Performa yang stabil,ringan dan juga parrot os ni lebih mementingkan privasi daripada linux linux yang lain (bagi pendapat saya kerana dalam parrot os ada fitur AnonSurf)

kalau sif nak tau fitur parrot os ni saya akan list dibawah
  • Privacy and Cryptography
  • Information Gathering
  • Vulnerability Assessment
  • Web Apps Analysis
  • Database Analysis
  • Exploitation Tools
  • Maintaining Access
  • Password Attacks
  • WiFi Related Tools
  • Wireless Testing
  • Sniffing and Spoofing
  • Digital Forensics
  • Reverse Engineering
  • Reporting Tools
  • Mobile Hacking
linux yang lain saya x tahu yang saya saya tahu hanya kali,Ubuntu dan parrot sahaja
Wowww information yg mantap heheh tqqq
 

Yoshiki

Lance Corporal
DFM Member
Joined
Jun 5, 2021
Messages
138
Reaction score
234
DragonCoin
6,065
Kelebihan Parrot os ni saya rasa Performa yang stabil,ringan dan juga parrot os ni lebih mementingkan privasi daripada linux linux yang lain (bagi pendapat saya kerana dalam parrot os ada fitur AnonSurf)

kalau sif nak tau fitur parrot os ni saya akan list dibawah
  • Privacy and Cryptography
  • Information Gathering
  • Vulnerability Assessment
  • Web Apps Analysis
  • Database Analysis
  • Exploitation Tools
  • Maintaining Access
  • Password Attacks
  • WiFi Related Tools
  • Wireless Testing
  • Sniffing and Spoofing
  • Digital Forensics
  • Reverse Engineering
  • Reporting Tools
  • Mobile Hacking
linux yang lain saya x tahu yang saya saya tahu hanya kali,Ubuntu dan parrot sahaja
ye..dah betul apa yg kau ckp tu...Parrot OS..mcm open sikit dripada linux...Linux kalau nk install..membebankan sikit kpada owner dy...mksudnya nk install linux prlu Storage besar and sebagainya..ada banyak lgi perbandingan antara Parrot OS dgn Linux
 

priv8

Private
DFM Member
Joined
Nov 9, 2021
Messages
47
Reaction score
418
DragonCoin
7,214
Assalamualaikum sapa-sapa yang penah guna banyak jenis kali boleh tak bagi tau information sikit Sif baru tau Kali Linux,Ubuntu,Parrot Os dan redhat....Boleh tak sapa-sapa bagi tau tentang information ni baru tau kali ada banyak jenis hehe...Nak tahu tentang Parrot Os, Redhat dan sejenis dengan kali hehe harap membantu

If you want to get deep into the discussion of Linux and related sciences, it is better to go to Arc and Black Arc, if you want to go to Debian Base, Parrot is better than Kali.
 

Yoshiki

Lance Corporal
DFM Member
Joined
Jun 5, 2021
Messages
138
Reaction score
234
DragonCoin
6,065
Ada banyak lgi sebenarnya..and masing2 ada kelebihan dan kelemahan, contoh:

1.Linux
2.Parrot OS
3.Cyborg Hawk
4.Nodezero
5.Backbox Linux
6.Blackarch Linux

and mcm2 lgi..aku tk habis belajar lgi.. cuma jenis je yg aku ingat
 

Hasief

Warrant Officer I
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,966
Reaction score
3,761
DragonCoin
789
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
ye..dah betul apa yg kau ckp tu...Parrot OS..mcm open sikit dripada linux...Linux kalau nk install..membebankan sikit kpada owner dy...mksudnya nk install linux prlu Storage besar and sebagainya..ada banyak lgi perbandingan antara Parrot OS dgn Linux
Oooo itu sif tau mmg kena guna storage yang banyak baru boleh guna
If you want to get deep into the discussion of Linux and related sciences, it is better to go to Arc and Black Arc, if you want to go to Debian Base, Parrot is better than Kali.
Ohhh okey thanksss for this sooo I just use Parrot right?
Ada banyak lgi sebenarnya..and masing2 ada kelebihan dan kelemahan, contoh:

1.Linux
2.Parrot OS
3.Cyborg Hawk
4.Nodezero
5.Backbox Linux
6.Blackarch Linux

and mcm2 lgi..aku tk habis belajar lgi.. cuma jenis je yg aku ingat
Banyak now tapi apa kelebihan setiap tu? Kalau kali linux untuk pentester yang lain?
 

Yoshiki

Lance Corporal
DFM Member
Joined
Jun 5, 2021
Messages
138
Reaction score
234
DragonCoin
6,065
Oooo itu sif tau mmg kena guna storage yang banyak baru boleh guna

Ohhh okey thanksss for this sooo I just use Parrot right?

Banyak now tapi apa kelebihan setiap tu? Kalau kali linux untuk pentester yang lain?
masih lgi belajar skarang ni...nnti ada masa..aku buat thread utk kelebihan2 tu... information pnting jugk..utk pemula2 yg nk belajar IT
 

KrXpster

Private
DFM Member
Joined
Aug 30, 2021
Messages
38
Reaction score
105
DragonCoin
300
Oyen The Arrogant Cat
Assalamualaikum sapa-sapa yang penah guna banyak jenis kali boleh tak bagi tau information sikit Sif baru tau Kali Linux,Ubuntu,Parrot Os dan redhat....Boleh tak sapa-sapa bagi tau tentang information ni baru tau kali ada banyak jenis hehe...Nak tahu tentang Parrot Os, Redhat dan sejenis dengan kali hehe harap membantu
Waalaikumussalam.

Cadangans:

Boleh try guna BlackArch distro dia lebih kurang macam Kali
Linux dan Arch tapi yg ni dia lebih advance untuk Hackers dan Pentester
dan juga os ni dah banyak provide cyber security tools so yeah itu just bagi
pendapat aku.Aku dah guna dalam 4 bulan os ni so far so good.
Tapi nak install ambil sedikit masa.
 

Attachments

  • linux-users.gif
    linux-users.gif
    52.9 KB · Views: 3
Last edited:

Hasief

Warrant Officer I
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,966
Reaction score
3,761
DragonCoin
789
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
masih lgi belajar skarang ni...nnti ada masa..aku buat thread utk kelebihan2 tu... information pnting jugk..utk pemula2 yg nk belajar IT
Betul² skrg tengah belajar sikit² hehe kalau dh banyak kita share kat sini hehhehe
 

Hasief

Warrant Officer I
Bawang Rangers
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,966
Reaction score
3,761
DragonCoin
789
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Charlie Dame...
Waalaikumussalam.

Kali Linux biasanya digunakan oleh pentester dan dah tersedia beberapa tools
macam Metasploit.

Boleh try guna BlackArch distro dia lebih kurang macam Kali
Linux dan Arch tapi yg ni dia lebih advance untuk Hackers dan Pentester
dan juga os ni dah banyak provide cyber security tools so yeah itu just bagi
pendapat aku.Aku dah guna dalam 4 bulan os ni so far so good.
Tapi nak install ambil sedikit masa.
Kalau kali Linux ngan Ubuntu mmg tau kalau kali Linux ni untuk pentester kalau Ubuntu ni mostly pasal kerja yang lain je x tau sbb tu tanya
Yee..tk pun buat thread...bgi semua member dpt tengok
Mmg la hahaha kalau x apa funsyen Forum ni hehe
 

Craglitch

Corporal
DFM Member
Joined
Oct 29, 2021
Messages
246
Reaction score
691
DragonCoin
17,171
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Eagle
Kalau kali Linux ngan Ubuntu mmg tau kalau kali Linux ni untuk pentester kalau Ubuntu ni mostly pasal kerja yang lain je x tau sbb tu tanya

Mmg la hahaha kalau x apa funsyen Forum ni hehe
Yang paling simple kali linux dia dari debian hanya tambah tools penetration testing yang di add oleh pengembang kali iaitu offensive security. Jadi kali linux ni anak daripada debian kalau ubuntu tu best bagi dev yang arch user-use nak flexing customize je hahahahhha perkataan fav arch user " i use arch btw ".
 
Top