Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Informational Mengenali Internet of Things (IoT)?

mattajb

HQ Member
Super Admin
Joined
Jun 4, 2021
Messages
3,545
Reaction score
18,287
DragonCoin
211,925
Sarang Naga
Frost Dragon
Ancient Dragon
Fire Red Dragon
Black Dragon
iot.gif
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
 
Last edited:

Falcon98

Prankster
Forum Leader
Joined
Jun 6, 2021
Messages
1,604
Reaction score
16,673
DragonCoin
194,200
Apple Macbook Pro 13
Apple iPhone 13 Pro
DJI Mavic Pro
Apple TV
iPad Pro
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
First dngr pasal iot ni, dalam movie Detective Conan yang latest..takde la latest sngt..yang tajuk Zero ke ap ntah.. diorang punya scene pasal IOT Terror..

(Yeah i know most of my knowledge come from anime and movie and novel. Help me!!)
 

Jaring

Warrant Officer I
DFM Hackers
Joined
Jun 28, 2021
Messages
1,502
Reaction score
4,456
DragonCoin
1,777
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
Thank for sharing 🀠
 

Aerisyu

Corporal
Bawang Rangers
Joined
Jun 5, 2021
Messages
259
Reaction score
4,962
DragonCoin
118,330
Shark
Charlie Dame...
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
Waalaikumussalam, menarik sebenarnya topik IoT ni, ada manfaatnya yang tersendiri. Semua perkara di sekeliling kita bermula dari kita bangun tidur contohnya jam loceng yang disambungkan ke internet boleh digunakan untuk kejut kita bangun pagi tanpa perlu menggunakan bateri. Contoh lain, peti ais dekat dapur rumah kita jika disambungkan ke internet untuk menggantikan elektrik, tidakkah itu akan mengurangkan penggunaan elektrik secara tidak langsung akan mengurangkan jumlah bil elektrik rumah serta mengurangkan pergantungan kita kepada elektrik? Tetapi kesedaran menjaga data-data kita juga perlu lebih dititikberatkan seiring dengan perkembangan teknologi. Betulkan jika saya salah. Terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat.
 

CiscoFazreeq

Sargent
DFM Member
Joined
Jun 18, 2021
Messages
582
Reaction score
2,829
DragonCoin
10,823
Waalaikumussalam, menarik sebenarnya topik IoT ni, ada manfaatnya yang tersendiri. Semua perkara di sekeliling kita bermula dari kita bangun tidur contohnya jam loceng yang disambungkan ke internet boleh digunakan untuk kejut kita bangun pagi tanpa perlu menggunakan bateri. Contoh lain, peti ais dekat dapur rumah kita jika disambungkan ke internet untuk menggantikan elektrik, tidakkah itu akan mengurangkan penggunaan elektrik secara tidak langsung akan mengurangkan jumlah bil elektrik rumah serta mengurangkan pergantungan kita kepada elektrik? Tetapi kesedaran menjaga data-data kita juga perlu lebih dititikberatkan seiring dengan perkembangan teknologi. Betulkan jika saya salah. Terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat.
takpe,data kite berdua selamat dengan saya
 

Aiman

Sub Mod
DFM Sub Moderator
Joined
May 30, 2021
Messages
4,280
Reaction score
15,963
DragonCoin
27,644
Fire Red Dragon
Black Dragon
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
Nice @mattajb mantap dan jelas... Pernah juga tgk live stream kat pendakwah teknologi... Padu juga... Semua hujung jari... 😊
 

LilBoyyy

Sargent
Bawang Rangers
Joined
Sep 29, 2021
Messages
575
Reaction score
2,619
DragonCoin
43,806
Eagle
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
wow perkongsian yang menarikkk
 

Bahahaisthebest

Corporal
DFM Member
Joined
Jun 24, 2021
Messages
220
Reaction score
518
DragonCoin
4,840
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
IoT devices are also vulnerable to hackers because many people simply don't care if their IoT is hacked, there is less awareness of the matter. So let's say company A use IOT to control the water treatment plant, if the hacker can slip into the main connection of company A (which is not hard) the hacker can manipulate the data of the IoT for example the hacker can manipulate the input data, tricking the employee to pour a dangerous amount of chemicals into the water treatment plant causing the water to become poisonous. Stay safe :)

 
Last edited:

ShahrulHalim

Robin Hood | Bruce Banner
DFM Sub Moderator
Joined
Jun 5, 2021
Messages
3,329
Reaction score
13,995
DragonCoin
3,633
Sarang Naga
Ducati Panigale V4 R
iPhone 13 Pro MAX
Raspberry Pi 4
Ford Ranger
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
IoT mantap. Smart house, Jarvis tapi risau sebab benda internet boleh hack. Dapat je akses, habis satu rumah dia control πŸ‘€

Risau kadang
First dngr pasal iot ni, dalam movie Detective Conan yang latest..takde la latest sngt..yang tajuk Zero ke ap ntah.. diorang punya scene pasal IOT Terror..

(Yeah i know most of my knowledge come from anime and movie and novel. Help me!!)
Zero the Enforcer πŸ•΅οΈβ€β™‚οΈπŸ•΅οΈβ€β™€οΈ
 

mattajb

HQ Member
Super Admin
Joined
Jun 4, 2021
Messages
3,545
Reaction score
18,287
DragonCoin
211,925
Sarang Naga
Frost Dragon
Ancient Dragon
Fire Red Dragon
Black Dragon
First dngr pasal iot ni, dalam movie Detective Conan yang latest..takde la latest sngt..yang tajuk Zero ke ap ntah.. diorang punya scene pasal IOT Terror..

(Yeah i know most of my knowledge come from anime and movie and novel. Help me!!)
Japan is advanced in IoT so the animation could be a foreshadow of what might happen in the future. Even Elon Musk is afraid more to AI than nukes
Thank for sharing 🀠
Welcome
semester ni kena buat projek iot😭
Share and make a discussion thread on what kind of selection to proceed on the project with us
Waalaikumussalam, menarik sebenarnya topik IoT ni, ada manfaatnya yang tersendiri. Semua perkara di sekeliling kita bermula dari kita bangun tidur contohnya jam loceng yang disambungkan ke internet boleh digunakan untuk kejut kita bangun pagi tanpa perlu menggunakan bateri. Contoh lain, peti ais dekat dapur rumah kita jika disambungkan ke internet untuk menggantikan elektrik, tidakkah itu akan mengurangkan penggunaan elektrik secara tidak langsung akan mengurangkan jumlah bil elektrik rumah serta mengurangkan pergantungan kita kepada elektrik? Tetapi kesedaran menjaga data-data kita juga perlu lebih dititikberatkan seiring dengan perkembangan teknologi. Betulkan jika saya salah. Terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat.
Yup. As long as the IoT we used tak ada ambil apa-apa data peribadi just plug and play je i think that is okay. Just to be sure, electricity and connectivity of the internet to the IoT tu saya tak pasti. No correlation kot. Electricity is a power source like solar. To generate a connectivity of internet, we still need a power source.
takpe,data kite berdua selamat dengan saya
Menyempat eh
Nice @mattajb mantap dan jelas... Pernah juga tgk live stream kat pendakwah teknologi... Padu juga... Semua hujung jari... 😊
Yup. Explaination dia pun jelas dan simple. Mudah faham.
wow perkongsian yang menarikkk
Thank you
IoT devices are also vulnerable to hackers because many people simply don't care if their IoT is hacked, there is less awareness of the matter. So let's say company A use IOT to control the water treatment plant, if the hacker can slip into the main connection of company A (which is not hard) the hacker can manipulate the data of the IoT for example the hacker can manipulate the input data, tricking the employee to pour a dangerous amount of chemicals into the water treatment plant causing the water to become poisonous. Stay safe :)

Yes. I read about that news too. That's why a project that have a big scale impact need to go thorough inspection before it released to the public. To ensure the data and safety of both sides. When that happens, clearly they have to shut down the main server of the operation. Lives are at stakes. Phewww
IoT mantap. Smart house, Jarvis tapi risau sebab benda internet boleh hack. Dapat je akses, habis satu rumah dia control πŸ‘€

Risau kadang

Zero the Enforcer πŸ•΅οΈβ€β™‚οΈπŸ•΅οΈβ€β™€οΈ
Haha. Ada dah jarvis tu. Siapa tah develop kind of jarvis that can track a motion sensor through a webcam and trigger the motion and movement. Slacknya, kena open webcam. Wkwkw
 

Amir_raff

Corporal
DFM Member
Joined
Jun 5, 2021
Messages
272
Reaction score
557
DragonCoin
30,058
GTA V
iOS
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Ancient Piranha
Thinkpad x1
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
Tq for nice sharing πŸ‘πŸ€©
 

TuahxDerhaka

Recruit
DFM Member
Joined
Sep 18, 2021
Messages
12
Reaction score
25
DragonCoin
2,420
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
thanks for sharing the knowledge!
 

DarkPhoenix

GFX Team
GFX Team Crew
Joined
Jun 5, 2021
Messages
364
Reaction score
1,586
DragonCoin
327
Kemah
View attachment 14429
Internet of Things (IoT)


Hai! Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada hari ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang mungkin kita semua biasa dengar dan tahu ataupun masih ada lagi yang kurang cakna dan tidak faham apakah itu IoT ni serta untuk tujuan apakah benda alah ni. Oleh itu, let's get started!

Sebenarnya, ianya adalah salah satu cabang teknologi terkini berdasarkan trend teknologi baru. Banyak "perkara" kini yang dibangun atau bahasa mat sallehnya develop dengan sambungan WiFi, yang bermaksud segala aplikasi yang kita pasang (install) dapat dihubungkan ke Internet dengan satu sama lain. Jadi, itulah dia Internet of Things, atau IoT. Internet of Things adalah masa depan (masa kini pun), dan telah membolehkan peranti, perkakas rumah, kereta dan banyak lagi dihubungkan dan bertukar data melalui Internet. Bayangkan, kita nak order makanan pun gunakan aplikasi/aplikasi web yang dibangunkan khas untuk tujuan itu. Contohnya di Malaysia kita ada FoodPanda, GrabFood. Selain itu juga, kita ada aplikasi untuk membeli belah seperti Shopee dan lain-lain lagi sebab tak larat nak senaraikan semuanya. Jadi, apakah frasa yang dahulunya kita dengar tentang internet? Jika kita betul-betul ingat frasa tersebut, ianya berbunyi seperti ini; 'Dengan Internet, segala-galanya berada di hujung jari'. Klise? Anda nilailah sendiri.

Sebagai pengguna, kita sudah menggunakan dan memanfaatkan IoT. Kita dapat mengawal dan mengunci pintu rumah kita dari jauh jika kita terlupa ketika kita pergi bekerja dan memanaskan ketuhar kita dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, sambil track kecergasan kita di Fitbits/Garmin kita, lihat CCTV yang dipasang di rumah nak tengok anak bulus tengah buat apa, tutup lampu rumah dengan hanya satu tap sahaja di aplikasi, buat pembayaran dengan aplikasi e-commerce untuk utiliti rumah dan sebagainya lagi lah. Jika saya nak list semua memang panjang. Pendek cerita, segala aplikasi yang menghubungkan kita dengan apa sahaja servis perkhidmatan secara dalam talian yang menggunakan internet tidak kira anda guna mobile data ke, wireless internet ke piring satelit ke selagi mana ianya berfungsi dengan bertujuan untuk memudahkan perjalanan dan pengurusan harian anda itulah yang digelar IoT. Nak best lagi, perniagaan juga mempunyai banyak keuntungan sekarang. Mana tidaknya, IoT dapat memberi jaminan keselamatan, kecekapan dan pembuatan keputusan yang lebih baik untuk perniagaan ketika data dikumpulkan dan dianalisis (walaupun tidaklah sempurna 100% tetapi memadai buat masa kini). Faedahnya; penyelenggaraan ramalan, mempercepat rawatan perubatan, meningkatkan perkhidmatan pelanggan, dan menawarkan faedah yang belum kita bayangkan .

Dan kita baru sahaja berada di tahap awal aliran teknologi baru ini: Hal ini kerana ramalan menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030 sekitar 50 bilion peranti IoT ini akan digunakan di seluruh dunia, mewujudkan jaringan besar peranti yang saling berkaitan merangkumi segalanya dari telefon pintar hingga peralatan dapur. Perbelanjaan global untuk Internet of Things (IoT) dijangka mencapai 1.1 trilion dolar AS pada tahun 2022. Teknologi baru seperti 5G diharapkan dapat mendorong pertumbuhan pasaran pada tahun-tahun mendatang. Yang 5G ni korang lobi la ramai-ramai supaya Malaysia ni cepat sikit naik taraf teknologi. Ya lah kan, gajet dah canggih dah, peranti perkakasan teknologi semua dah mantap tapi sambungan jaringan capaian telekomunikasi internet 5G masih belum dapat dihenjut secara maksimum. Tapi, orang kita ni mana mudah mengalah ya tak? Ada H+ pun boleh buat LIVE lagi demi mencari sesuap rezeki.

Namun begitu, dalam kita sibuk bercerita tentang kelebihan IoT ni pun ada juga kelemahannya. Keselamatan data pengguna. Ini amat penting memandangkan kemajuan digital yang pesat dengan diramalkan pengembangan inisiatif e-kerajaan, transaksi e-dagang dan ekonomi digital dalam kehidupan seharian kita. Perkara ni melibatkan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin serta aplikasi IoT yang semakin meningkat dalam peranti. Semua ini yang mana secara tidak sengaja akan berlaku dan membuka lebih banyak jalan untuk potensi risiko dan ancaman kepada keselamatan, keselamatan dan privasi. Maka, oleh sebab itu hendaklah kita cakna tentang perkara berhubung kait dengan IoT. Tidaklah salah menggunakan IoT ini namun kita perlu peka dengan apa sahaja data yang dilog masuk dan yang kita benarkan berada dalam peranti kita. Janganlah pula kita gunakan IoT yang tidak diyakini seperti yang telahpun diubah suai ikut tekak kita. Zaman sekarang kita bertumpu kepada Big Data. IoT ni sahaja boleh menjadi sub induk pengumpulan data seperti target iklan dan sebagainya berdasarkan corak dan pola penggunaan kita terhadap IoT. Banyak kajian berdasarkan IoT ni ada dijalankan, bolehlah cuba buat carian sendiri dan baca artikel ilmiah. Antara contoh saya boleh berikan dari segi keselamatan; CIA; Confidentiality (Theft/Curi), Integrity (Modify/Ubahsuai) dan Access (Akses kepada maklumat peribadi).

Andai kata anda ingin melangkah dalam teknologi yang sedang meningkat naik ni, anda harus belajar mengenai keselamatan maklumat, asas AI (ini kena rajin tengok video dan baca artikel, kaji macam mana Elon Musk tu otak dia visionary not as a businessman but as an expert in tech) dan pembelajaran mesin, rangkaian, antara muka perkakasan, analisis data, automasi, pemahaman tentang sistem tertanam, dan mesti mempunyai pengetahuan tentang peranti dan reka bentuk. Pening tak? Tak payah susah-susah, semua benda kena bermula dari kosong. Ya, kosong. Baca, ambil ilmu, amalkan, ajarkan pula pada orang lain apa yang kita amalkan. As simple as that. Kita dah pun berada pada fasa IR4.0 sekarang. Jika tak tahu apa itu IR4.0 anda boleh buat carian sendiri dan baca, kemudian kongsikan maklumat hasil kajian anda di forum.

Melihat kepada gambar berbentuk .gif di atas, antara IoT yang mungkin kita pernah gunakan (Smart Home System/Smart Health Sensing System) adalah seperti; Setel (Pam Minyak Petronas), Tesla/Grab (Kenderaan), MyEG (Utiliti), Xiaomi/Huawei/Tuyaa/Realme/Fitbits/Garmin/Samsung (Gajet/Perkakas Elektronik) dan banyak lagi. Anda juga boleh kongsikan aplikasi IoT yang terbaik anda gunakan untuk tujuan rujukan pembaca; sertakan kelebihan dan kekurangan mengikut pengalaman anda.

Akhir kata, semoga bermanfaat. Yang salah dan kurang itu datang daripada saya dan yang betul, benar dan baik itu datang daripada Allah S.W.T.

Sekian. Terima kasih kerana membaca.​

Saya sertakan beberapa rujukan yang boleh kita baca:
1. https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-019-0268-2
2. https://www.pewresearch.org/internet/2014/05/14/internet-of-things/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/internet-of-things

Nota: Mohon maklumkan kepada saya jika ada sebarang kesilapan maklumat
nice sharing bang..😊🧐
 
Top